Rotterdamse architectuurprijs voor seniorenwoningen en depot Boijmans

Het woningproject Malieklos is door een vakjury uitgeroepen tot winnaar van de Rotterdam Architectuurprijs 2022. Depot Boijmans van Beuningen won de publieksprijs.  

De winnende projecten staan volgens initiatiefnemers van de prijs symbool voor twee belangrijke kwaliteiten van de Rotterdamse architectuur: hoogwaardige woningbouw en spraakmakende iconen. 

In nieuwbouwproject Malieklos in Hillesluis komen in opdracht van woningcorporatie Woonstad  51 sociale huurappartementen voor senioren. Het gaat om drempelloze 3 kamer-woningen van 70 tot 100 m2 met inpandige balkons. Naast het woongebouw voor 65-plussers zijn in opdracht van Woonstad 31 eengezinswoningen gebouwd en twee woningen met twee verdiepingen. 

Sociale woningbouw die kwaliteit uitstraalt

De jury ziet in Malieklos het onomstotelijke bewijs dat de beperkte budgetten die horen bij sociale woningbouw geen belemmering hoeven te zijn voor het realiseren van hoogwaardige architectuur. Ze is onder de indruk van het vakmanschap dat spreekt uit bijzondere details in dit project zoals de schuine negges en het Braziliaans metselwerk. ‘Hier laat Rotterdam zien verder te kijken en aandacht te hebben voor een geïntegreerde stad met ruimte en mogelijkheden voor iedereen. Genereuze en optimistische sociale woningbouw die op alle fronten kwaliteit uitstraalt. Zo moet het!’

Een eervolle vermelding van de vakjury ging naar Floating Office Rotterdam, ontworpen door Powerhouse Company in opdracht van RED Company en uitgevoerd door FOR Building VOF. Een tweede eervolle vermelding van de jury ging naar De Groene Kaap, ontworpen door bureau Massa en LOLA Landscape Architects, uitgevoerd door Stebru Bouw in opdracht van Stebru Ontwikkeling.

Eerste publiek toegangelijke depot ter wereld

Depot Boijmans Van Beuningen sleepte de publieksprijs in de wacht. Het eerste publiek toegankelijke kunstdepot staat naast het gelijknamige museum dat nog tot 2028 een grondige renovatiee moet doorlopen. Depot Boijmans Van Beuningen is een ontwerp van MVRDV in opdracht van Gemeente Rotterdam, Museum Boijmans Van Beuningen en stichting De Verre Bergen en gebouwd door BAM. Het winnende team ontving de prijs uit handen van Chantal Zeegers, de nieuwe wethouder Klimaat, Bouwen en Wonen. 

Het publiek spreekt zijn bewondering uit over ‘hoe een kluis vol met kunst een attractie, eyecatcher en hotspot kan zijn’ en ziet het Depot als ‘een weerspiegeling van de vooruitstrevendheid van Rotterdam’ en ‘architectuur van wereldklasse’.