Rotterdam neemt ontwikkelaar Luc Smits weer in genade aan

Het kostte uiteindelijk toenmalig wethouder Adriaan Visser de kop en de gemeente Rotterdam € 52 miljoen. Maar ondanks dat de eerdere aanzet van de gebiedsontwikkeling Schiekadeblok gruwelijk misging gaat de gemeente het toch nog een keer proberen met projectontwikkelaar Luc Smits. 

Eind 2009 raakt de herontwikkeling van het Schiekadeblok (tussen het Hofplein en Rotterdam Centraal). LSI Real Estate, van de Rotterdamse ontwikkelaar Luc Smits, wil er een hoogstedelijk woon-werkgebouw van 240.000 m2 creëren maar de mondiale economische crisis rijdt hem in de wielen.

De gemeente Rotterdam biedt de helpende hand en koopt de grondposities van Smits in het gebied voor € 52 mln, geldt dat via erfpacht weer terug moet komen. De steun is onderdeel van een totaalpakket van € 200 mln waarmee de gemeente Rotterdam ook tijdens de vorige crisis de bouwstroom in de Maasstad op gang wilde houden.

'Onverantwoorde risico's'

De ontwikkeling komt echter nog steeds niet van de grond en de erfpachtbetalingen stokken.In 2015 besluiten de gemeente, LSI en FGH de samenwerking te beëindigen. De gmeente blijft achter met peperdure grond en de zaak krijgt begin 2019 nog een staartje door een vernietigend rapport van de Rotterdamse Rekenkamer waaruit blijkt dat de gemeente in 2009 bij haar volle verstand onverantwoorde risico's nam. Wethouder Adriaan Visser, in 2009 als topambtenaar betrokken bij de deal, moet opstappen als Wethouder Grote Projecten nadat hij gevoeleige informatie over de omstreden deal lekt naar de pers.

Daarmee is de rol van Luc Smits in het gebied echter nog niet uitgespeeld. LSI is nameljk nog de eigenaar van de grond tussen het spoor en de Delftsestaat en het Schieblock en Central Post. Het laatste gebouw, een voormalig postkantoor, werd wél succesvol getransformeerd door LSI en later verkocht. Het terrein van LSI wordt gebruikt als voor parkeervoorziening. De gemeente en Smits werden het nooit eens over een verkoopprijs waarvoor de laatste zijn grond alsnog zou verkopen. 

Hoewel na het afketsen van deal met LSI in 2015 ook andere grote plannen voor het gebieden sneefden, waarvoor onder meer Ben van Berkel tekende en ontwikkelaars als G&S& en Urban Minds afhaakten is de gemeentelije planvmorng voor het Schiekadeblok niet stil blijven staan. Het afgelopen jaar heeft de gemeente alsnog geprekken gevoerd over LSI over een nieuwe samenwerking, zo meldt de gemeentelijke nieuwsbrief van het Rotterdam Central District. 'Deze verliepen constructief en hebben geleid tot nieuwe afspraken waar de gemeente vertrouwen in heeft.'

Ontwerp Winy Maas

Het parkeerterrein van Smits komt per 1 januari 2024 vrij en krijgt vanaf dat moment een tijdelijke invulling totdat LSI van start gaat met de ontwikkeling van de spoorstrook. LSI wil op haar grond luxe kantoren met daaronder publieke functies realiseren. Projectontwikkelaar LSI gaat samen met ontwikkelend aannemer DVV deze kantoren ontwikkelen. Voor het ontwerp is een samenwerking aangegaan met Winy Maas van MVRDV. Maas speelt daarmee opnieuw een thuiswedstrijd, nadat hij in Rotterdam eerder al de Markthal en Het Depot ontwierp

De gemeente is blij met de samenwerkingspartners.'Samen hebben zij de expertise en ervaring om tot een bijzonder en duurzaam ontwerp te komen. In lijn met de wederopbouwarchitectuur van het gebied en passend bij de gezichtsbepalende plek die het Schiekadeblok is voor Rotterdam.'

Met het vrijkomen van het parkeerterrein en de start van de planvorming van de kantoren langs het spoor is de uitvoering van de gebiedsontwikkeling Schiekadeblok een belangrijke stap dichterbij gekomen. Als onderdeel hiervan start de gemeente de verkoop van haar panden aan de Delftsestraat 21-33 en Delftseplein 38-39 in januari 2024. De renovatie en uitbreiding van deze panden wordt de eerste fase van de ontwikkeling van het Schiekadeblok. Hiermee zal naar verwachting in 2025 worden gestart.

Bezwaar op bestemmingsplan

Het heeft de voorkeur om daarna de westelijke kant van de nieuwe kantoren langs het spoor (op de locatie van LSI) en een ondergrondse parkeergarage (onder de Delftsehof) te realiseren. Vervolgens komen andere planonderdelen, waaronder de woontoren, aan bod. De fasering en planning is afhankelijk van het onherroepelijk worden van het bestemmingsplan Schiekadeblok. Dit plan is in oktober 2022 door de gemeenteraad is vastgesteld. Naar aanleiding van de vaststelling hebben enkele partijen beroep aangetekend bij de Raad van State.