Rotterdam eert huisarchitect Rem Koolhaas

De gemeente Rotterdam heeft architect Rem Koolhaas onderscheiden met de Johan van Oldenbarnevelt-penning. Deze onderscheiding wordt toegekend aan personen die een grote internationale reputatie hebben opgebouwd die (mede) ten goede is gekomen aan de Rotterdamse samenleving. 

Koolhaas kreegt de bronzen penning eerder deze week uit handen van scheidend burgemeester Ahmed Aboutaleb vanwege zijn artistieke en culturele verdiensten en de onmiskenbare weerslag daarvan op Rotterdam.

De geboren Rotterdammer Rem Koolhaas richtte in 1975 zijn architectenbureau Office for Metropolitan Architecture (OMA) op. Een paar jaar later vestigt OMA zich in Rotterdam. 

Begin jaren negentig brak het bureau internationaal door, met onder andere de bouw van de Kunsthal (1992). OMA realiseerde sindsdien veel internationale spraakmakende en invloedrijke gebouwen, zoals de Nederlandse Ambassade in Berlijn (2002), Casa da Musica in Porto (2005), Seattle Central Library (2004), CCTV (2012, Beijing). In Rotterdam verschenen De Rotterdam (2014) en Stadskantoor het Timmerhuis (2015).