Rotterdam drukt gaspedaal in met woningbouw

Rotterdam wil in de periode tot 2040 in totaal 50.000 woningen bijbouwen in het bestaande stedelijke gebied.

In een brief aan de Raadscommissie schrijft wethouder Robert Simons (Stedelijke Ontwikkeling en Integratie) dat Rotterdam in trek is als stad om in te wonen en dat de vraag naar nieuwbouw woningen in de stad sterk is gestegen. Tot en met 2019 mikt de Maastad op een startbouw van 10.000 tot 12.000 nieuwe woningen, gemiddeld 3300 tot 4000 per jaar. De jaren daarna hoopt de stad op een jaarlijkse bouwproductie van gemiddeld 2300 woningen.

Woensdagavond besprak de wethouder de plannen in de Raadscommissievergadering. De raadsleden vroegen zich af hoe en waar de woningen gebouwd moeten worden. De gemeente onderzoekt of verdichting mogelijk is in verschillende gebieden, zoals Kralingen, Crooswijk, Noord, Hillegersberg en Schiebroek. Feyenoord-City en het Merwe-Vierhavensgebied zijn aangewezen voor grootschalige nieuwbouw.
Een eerste verkenning naar nieuwe woningbouwlocaties heeft een kaart met circa 100 nieuwe locaties en een potentieel van bijna 20.000 extra nieuwe woningen opgeleverd. Die komen bovenop het reeds bestaande planaanbod van circa 30.000 woningen, waarmee het planaanbod komt op in totaal 50.000 nieuwe woningen.

Binnenstedelijk bouwen betekent wel meer onzekerheid, hogere kosten, langere tijdsduur en conflicterende ruimteclaims. Daarom is het belangrijk omwonenden en andere belanghebbenden vroegtijdig bij de plannen te betrekken. Ook neemt Rotterdam de geldende parkeernormen onder de loep.

Uit eerder onderzoek (van Rigo, Fakton en Rebel) blijkt dat het gemiddeld tekort bij binnenstedelijk bouwen € 28.500 per woning bedraagt. Recente voorbeelden laten zien dat er per project flinke verschillen kunnen optreden. Aanvullende financiële instrumenten zijn dus noodzakelijk. Daar staat tegenover dat met een beperkte publieke investering een veelvoud aan private investeringen in gang kan worden gezet, bijvoorbeeld in vastgoed en gebiedsontwikkelingen.

Om de woningproductie op te schroeven gaat de gemeente de ambtelijke capaciteit bij de Algemene Bezwaarschriftencommissie en bij het Cluster Stadsontwikkeling verhogen. Voor laatstgenoemde stelt wethouder Simons voor dit toe te rekenen aan de grondexploitaties. Hiervoor volgt na de zomer een afzonderlijk voorstel.  

De ambitie van Rotterdam sluit aan bij de Verstedelijkingsagenda van de Provincie Zuid-Holland. In de Zuidelijke Randstad moeten tot 2040 ongeveer 250.000 extra huizen nodig en in heel Nederland 1 miljoen.