Roger Lips moet vier jaar de cel in

Vastgoedondernemer Roger Lips is door de rechter tot vier jaar onvoorwaardelijk veroordeeld wegens faillissementsfraude. Zijn vrouw kreeg anderhalf jaar.

Dat heeft Het Financieele Dagblad gemeld. De rechtbank in Zwolle volgt de eis van april door het Openbaar Ministerie (OM). Lips woont al jaren in Dubai en heeft inmiddels de Cambodjaanse nationaliteit. Hij liet verstek gaan bij de uitspraak uit vrees dat hij bij aankomst in Nederland in gijzeling wordt genomen door de curatoren van de faillissementen.

Bij zijn overhaaste vertreek uit Nederland stond er een schuld achter zijn naam van € 757 mln. Daar zaten banken bij als SNS Reaal en ABN Amro. Die hadden grote vastgoedprojecten van Lips gefinancierd en uiteindelijk nooit besloten verliezen af te schrijven.

Chalet

Toen de naar verluidt 143 financieringvehikels die Lips gebruikte een voor een failliet gingen, was Lips al druk bezig zijn persoonlijke faillissement uit te stellen door eerst bezittingen op naam van zijn partner te zetten, gelden te onttrekken en activa – onder meer een Zwitsers chalet – naar zijn kinderen over te hevelen. Een collectie dure auto’s werd op tijd onderschept.

Bekende projecten van Lips zijn The Wall in Utrecht, de Brinkmannpassage in Haarlem en ‘duizend woningen’ die onderpand waren en op een bepaald moment door schuldeisers werden geclaimd en geveild.  

Laatste nieuws

Evenementen