Regiospecial ZH: ‘Wie nu een hal van 1000 m² wil huren, staat in de rij’

In de regiospecial Zuid-Holland een interview met Marcel Naaktgeboren van De Mik Bedrijfshuisvesting Rotterdam.

Door Annemieke Diekman
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 6, 25 juni 2021

‘De teruggang in de kantorenmarkt vorig jaar is in Rotterdam aardig gecompenseerd door de opnames in de logistieke sector. Hierdoor was 2020 op zich een goed jaar. Ook de beleggingsmarkt draaide onverminderd door.

De kantorenmarkt vertoonde de twee jaar voorafgaand aan de coronapandemie een stijgende lijn. Tijdens de eerste lockdown, vorig voorjaar, was duidelijk sprake van een pas op de plaats. Bedrijven hielden zich koest, er was nauwelijks sprake van verplaatsing. Corporates en overheden hielden zich aan het verplichte thuiswerken, wat in grote kantoorpanden leidde tot gedachten over afstoten van de ongebruikte meters.

Zo rond september draaide dat vrij snel 180 graden om en begonnen mensen weer terug te keren naar kantoor. Ineens leek de thuiswerktrend toch niet zo blijvend als eerst werd gedacht. De puzzel wordt wel verlegd, de manier van werken wordt hoe dan ook anders. Nu sta je bijvoorbeeld met maximaal 4 mensen in de lift, voorheen met 20. Hoe ga je dat aanpakken als werkgever, als iedereen weer minstens 50% naar kantoor gaat? Dan kan niet iedereen op dezelfde dagen in de week op de werkvloer zijn.

De vraag naar kantoorruimte in de stad zal hoe dan ook blijven. Zeker als je beschouwt dat er voor corona krapte aan kwalitatief hoogwaardig aanbod was van kantoorruimte in Rotterdam. Die krapte zal naar verwachting weer toenemen. Grote renovaties en nieuwbouw die in de pijplijn zitten, zijn naar achteren geschoven. Het is daarbij spannend wat de economie gaat doen als de steunmaatregelen worden afgebouwd. Gaan er veel bedrijven inkrimpen of omvallen? En hoe groot is dan het effect daarvan op de kantorenmarkt? Trajecten duren langer en zijn minder voorspelbaar dan voor het uitbreken van de pandemie, maar de markt blijft bewegen.

De logistieke sector groeit zoals gezegd maar door, met als belangrijke onderliggende factor de enorme vlucht die e-commerce afgelopen jaar heeft genomen. Er is veel vraag tegenover weinig aanbod. Wie nu een hal van 1000 m² wil huren, staat in de rij.’