Recordaantal hotelovernachtingen in Den Haag

Het toerisme in Den Haag is aan een duidelijke opmars bezig. Voor het eerst worden er dit jaar meer dan één miljoen hotelovernachtingen geboekt door binnen- en buitenlandse toeristen.

Inmiddels wordt bijna 60% van het aantal kamers geboekt door toeristen, terwijl dit vijf jaar geleden nog maar 48% was. Den Haag wordt daarmee steeds meer een toeristische trekpleister. Dit blijkt uit het Hotelmarktrapport Den Haag van vastgoedadviseur Colliers International.

Meer binnenlandse bezoekers Ook Nederlandse gasten weten de weg te vinden naar de Hofstad. Dit jaar worden er 7% meer bezoekers verwacht. Hierdoor neemt voor hotels de afhankelijkheid van de zomermaanden af, waarin vooral buitenlandse gasten naar het strand van Scheveningen gaan.

De vraag naar hotelkamers is tussen 2012 en 2018 harder gegroeid dan het aanbod hotelkamers: 44% ten opzichte van 17%. Het aantal hotels is zelfs gedaald met twee. Grotere hotels van vooral internationale merken zijn in de plaats gekomen van kleinere. Het oude Bel Air hotel werd omgetoverd tot een Marriott hotel en Indigo Hotels, Ramada by Wyndham en Novotel Suites kregen elk een vestiging in de stad. 

Groot aantal nieuwe hotels op komst De komende jaren komen er flink meer kamers bij in de stad. Er staan tot 2022 maar liefst 13 hotelprojecten op de planning met in totaal 1553 hotelkamers. Hotelmerken zoals Aloft, Moxy, Inntel, Residence Inn en Mövenpick hebben vergevorderde plannen om hotels te openen. Dit geeft een enorme kwaliteitsimpuls aan het aanbod. De gemeente blijft daarbij waken over het kwaliteitsniveau van de projecten en de juiste mix tussen goedkopere en dure hotels. De juiste keuze om ervoor te zorgen dat de nieuwe projecten een goede aanvulling zijn op het huidige aanbod hotels.