De inkoopstichting RealNext krijgt geen database waarmee een portal voor aanbod commercieel vastgoed kan worden begonnen tot het contract met researchorganisatie PropertyNL is uitgediend.
Dit heeft de voorzieningenrechter in Amsterdam bepaald in het kort geding van 12 april dat PropertyNL had aangespannen tegen de inkoopstichting en waarbij de rechter op 26 april uitspraak heeft gedaan.
PropertyNL levert de technologie voor de websites van makelaarsorganisaties in Nederland voor het tonen van aanboddata commercieel vastgoed. Daarnaast verzamelt PropertyNL aanbod van aangeslotenen bij RealNext en biedt zij een researchproduct om aanbod compleet te presenteren. In de afgelopen tijd leden de makelaarsorganisaties en PropertyNL schade omdat de stichting zonder overleg begon met een eigen portal.
Omdat de stichting niet over data beschikt, begon zij volgens PropertyNL met het dagelijks ‘scrapen’ van de database via allerlei kanalen, maar met name via China. Daar zitten de ict'ers van het door RealNext ingeschakelde ict-bureau rb2. De voorzieningenrechter acht dit onvoldoende aannemelijk en wijst daarbij op de technische complexiteit van de zaak.
RealNext vorderde op haar beurt dat PropertyNL niet langer bij RealNext aangesloten makelaars zou mogen factureren. De rechter wees die vordering van RealNext af.
Jan Willem de Graaf (cto PropertyNL): ‘Onze advocaten (Solv) hadden ons er al op gewezen dat de bewijsvoering lastig is en dat een kort geding zich hier wellicht minder voor leent. We hebben echter vrij snel bereikt wat we wilden, namelijk dat de cyberaanvallen (distributed denial of service) zouden afnemen. Wij hebben snel geïnvesteerd in extra capaciteit, zodat de klanten hier weinig last van hebben ondervonden. Toen wij een kort geding aankondigden, waren de aanvallen ineens spontaan voorbij. Daar hoeft de rechter dus niet meer over te oordelen.’
Paul Wessels (mede-founder van PropertyNL): ‘We zijn blij met de uitspraak van de rechter. We gaan uiteraard overleggen met onze advocaten of we nog een bodemprocedure starten. Zelf besteed ik mijn tijd echter liever aan de verdere ontwikkeling van een transparant aanbodsysteem waar de markt echt wat aan heeft. Van mijn contacten in de markt hoor ik dat de markt dat ook van ons verwacht. Ik ben nog geen makelaar tegengekomen die zegt dat hij zit te wachten op een nieuw ict-systeem van een inkoopstichting die daar geen enkele ervaring mee heeft. Ik denk dat we nu samen met de makelaars snel door kunnen met het systeem van PropertyNL dat vernieuwend is, maar waarvan de aangesloten makelaars vooral merken dat ze vanaf 1 juli geen contributie meer hoeven te betalen.’
Bij verschillende makelaars zijn de afgelopen maanden twijfels gerezen over de toegevoegde waarde van RealNext. Verschillende partijen zouden overwegen hun lidmaatschap op te zeggen, en inmiddels hebben Schipholland, actief in de regio rond Schiphol, en Oranjeborch, specialist in de regio Midden-Nederland, dat ook daadwerkelijk gedaan.
Inmiddels heeft RealNext-directeur Berend van Hemel naar verluidt zijn werkzaamheden neergelegd.