Rechter: Haagse rechtbank was jarenlang partijdig in de Chipshol-zaak

De Haagse rechter Hans Westenberg was jarenlang niet onpartijdig bij de behandeling van de diverse zaken die liepen tussen Chipshol en de Nederlandse Staat.

Dat heeft het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden bekendgemaakt in een uitspraak van 25 maart. De uitspraak volgt uit de procedure over de oneerlijke behandeling van de Chipshol-zaak door de rechtbank Den Haag van 1994 tot 1998. Chipshol eist compensatie.

Chipshol en de erven Poot hebben na jaren procederen gelijk gekregen. Volgens het Hof was de behandeling van de Chipshol-zaak door de Haagse rechtbank en de behandelend rechter mr. Westenberg in het bijzonder, geen eerlijk proces. De letterlijke overweging van het gerechtshof luidt:

‘Door het wekken en niet wegnemen van een schijn van partijdigheid bij de voorbereiding van rechterlijke beslissingen in de Chipshol-zaak is een zo fundamenteel rechtsbeginsel veronachtzaamd dat van een eerlijke en onpartijdige behandeling van de zaak niet meer kan worden gesproken. Daarmee heeft de Staat artikel 6 lid I EVRM geschonden (volgens de Jan Luyken-maatstaf) en onrechtmatig gehandeld jegens Chipshol c.s.’

Funest

De Chipshol-zaak speelt al enkele decennia. Chipshol-oprichter en planoloog Jan Poot sr. had ongeveer zeshonderd hectare rond Schiphol verworven en wilde daar met een partner, Harry van Andel, een techmetropool ontwikkelen, genaamd Airport City. Na een juridisch conflict met de partner verloor Chipshol stukken grond en die werden bovendien verkocht. Westenberg vonniste destijds tegen Chipshol. Zijn vonnis werd teruggedraaid maar de verkoop was funest voor de Airport City-plannen. Chipshol kon zich daarna vooral bezighpouden met afbouwen en verkopen van gronden

Het vermoeden van partijdigheid begon toen al wortel te schieten. Na vele jaren procederen en een klokkenluider die zich meldde werd Westenberg al met vervroegd pensioen gestuurd. Een andere hoge betrokken functionaris, die zich nog liet adviseren door Westenberg, ging opeens met betaald verlof.

Compensatie

Deze zaak was de laatste van een aantal procedures die Chipshol met succes door de jaren heen tegen de overheid voerde, aldus het persbericht van Chipshol. Alle andere zaken eindigden in schaderegelingen, alleen dit dossier resteerde nog. Dat de schade volgens de Staat is verjaard, neemt niet weg dat Chipshol en de erven Poot aanspraak zullen maken op compensatie.

Peter Poot: ‘Het is belangrijk dat nu is bevestigd wat wij jarenlang hebben ervaren: partijdige rechtspraak in de Chipshol-zaak. Dat nu alsnog is vastgesteld dat Chipshol hierin gelijk had, is van grote betekenis. Het is bovendien een postume erkenning voor Chipshol-oprichter Jan Poot sr. die in 2018 is overleden.’