Rabobank: dalende huizenprijzen vanaf Q1 2021

Huizenkopers hebben de afgelopen tijd kunnen profiteren van de overheidsmaatregelen, maar die lopen af. Vanaf Q1 2021 zullen potentiële huizenkopers toch geraakt worden in hun arbeidsmarktpositie en minder huizen gaan kopen.

Dat voorspellen de economen van de Rabobank. 

De Nederlandse economie is minder hard geraakt door de lockdown dan die van andere landen en het begin van het herstel is snel verlopen. De steunpakketten van de overheid hebben faillissementen voorkomen en het oplopen van de werkloosheid beperkt. Economen van de Rabobank hebben daarom hun groeiprognose voor 2020 met 0,5% verhoogd naar een krimp van 5,2%. Maar er is nog een lange weg te gaan. De groei in 2021 zal daarom waarschijnlijk beperkt blijven tot circa 2%. 

Met de virusgevoelige wintermaanden op komst verwachten de economen - na een sterk herstel in het derde kwartaal - magere groeicijfers in het komende halfjaar. “Met de aanname dat een vaccin in de loop van 2021 wijdverbreid beschikbaar is, normaliseert de economie vanaf medio 2021 pas echt. Dan moet echter nog wel worden afgerekend met de opgelopen werkloosheid en de verslechterde financiële positie van bedrijven. Al met al duurt het waarschijnlijk nog enkele jaren voor de Nederlandse economie weer op volle toeren draait.”

Huizenprijzen dalen 
Terwijl macro-economische cijfers als gevolg van de coronacrisis historische dieptepunten laten zien, stoomt de Nederlandse huizenmarkt nog hard door. Woningmarkteconoom Lisanne Spiegelaar licht toe: “Huizen waren tot en met juli van dit jaar gemiddeld 7,1% duurder dan een jaar eerder. Ook zijn 6,7% meer huizen verkocht dan in de eerste zeven maanden van 2019. Mede met dank aan de steunpakketten van de Nederlandse overheid. Deze blijken tot op heden vrij effectief in het tegengaan van een sterke stijging van de werkloosheid onder de groep potentiële huizenkopers.”

Toch verwacht Spiegelaar dat de arbeidsmarktpositie van deze groep uiteindelijk wordt geraakt, en dat daarmee ook de huizenmarkt niet onaangeroerd blijft. “We verwachten dat de vraag naar huizen vanuit starters zal afnemen. Starters hebben vaak een minder sterke arbeidsmarktpositie en worden daarom harder geraakt door de crisis. Ook gaan we ervan uit dat doorstromers terughoudender zullen worden door verlies van werk of inkomen, of de angst daarvoor. Ten slotte verwachten we minder activiteit van beleggers, nu toeristen, expats en buitenlandse studenten door de coronacrisis vaker wegblijven. Al met al denken we dat het aantal verkopen in het komend jaar zal dalen tot zo’n 190.000 transacties. Ook verwachten we dat de huizenprijzen vanaf het eerste kwartaal van 2021 tot in 2022 enige tijd zullen dalen. Hierna zullen het grote woningtekort en de lage hypotheekrente weer de overhand nemen in de prijsontwikkeling.”