RICS wil standaarden voor proptechsector

RICS bepleit het standariseren van onder andere data-opslag om de Europese proptechsector een boost te geven.

Om de uitdagingen in de proptechsector aan te kunnen gaan, stimuleert RICS de Europese proptechsector gemeenschappelijke standaarden vast te stellen en transparanter te worden.

De uitdagingen liggen op drie vlakken: de proptechsector is in Europa te klein, er wordt nog te veel data op papier opgeslagen en het risico op cybercrime moet worden ingeperkt.

Europa kent wel veel proptech-startups, maar deze kunnen moeilijk tot volle wasdom komen omdat in vergelijking met andere werelddelen schaalgrootte een probleem is. Dit is het gevolg van marktfragmentatie -elk land heeft zijn eigen beleid en wetgeving- en van het gebrek aan venture capital waardoor start- en scale-ups moeite hebben met de financiering van noodzakelijke investeringen.

Papier
Een ander probleem is dat de meeste vastgoeddata nog steeds in fundamenteel papieren vorm worden bewaard. Ze zijn digitaal slechts beschikbaar als PDF of als scan van originele documenten. Dit maakt het delen van gegevens binnen organisaties en binnen de gehele markt problematisch. Gemeenschappelijke gegevensstandaarden en gegevensmodellen zijn er niet. Het werkelijke potentieel, dat data voor de vastgoedmarkt hebben, kan alleen worden ontsloten als ze kunnen worden gedeeld. Dan pas is samenwerking mogelijk en kan tegemoet worden gekomen aan de behoeften van alle stakeholders.

Last but not least: het risico dat gevoelige-, persoonlijke- of klantinformatie verkeerd wordt behandeld is aanzienlijk en dat kan ernstige gevolgen hebben. Voor RICS professionals en -registered firms ligt de uitdaging in het bieden van garanties dat klantgegevens correct worden beheerd. Criminelen worden inventiever en inbreuken op de beveiliging kunnen verwoestende gevolgen hebben voor een bedrijf.

Om al deze uitdagingen aan te gaan waarmee de industrie wordt geconfronteerd, stimuleert RICS de Europese proptechsector gemeenschappelijke standaarden vast te stellen en transparanter te worden.