RED Company voltooit hoofdkantoor voor Danone

Het voedingsmiddelenbedrijf Danone heeft officieel de deuren geopend van zijn nieuwe wereldwijde hoofdkantoor in Hoofddorp.

Speciaal ontworpen en gebouwd voor Danone, zal het kantoor dienen als het nieuwe hoofdkantoor voor Danone Early Life Nutrition, Advanced Medical Nutrition en hun wereldwijde inkooporganisatie Cycles & Procurement. In 2017 won RED Company de competitie voor het ontwerp van het bijna 8400 m² tellende kantoorgebouw in samenwerking met architectenbureau Powerhouse Company. De visie van Danone, 'One Planet. One Health’ is verweven in het ontwerp van het duurzame hoofdkantoor. 

Het hoofdkantoor is gelegen aan de Taurusavenue. Het is gevormd rondom een royaal atrium grenzend aan de tuinzijde. Door de transparante gevel en het glazen dak in het atrium treedt het daglicht tot diep in het gebouw binnen.
De 'groene long', een 20 meter hoge wand begroeid met planten, markeert het atrium dat wordt omarmd door de balkons van de vier 1600 m² tellende verdiepingen waar de kantoorvloeren zich bevinden. Bezoekers worden vanuit het atrium naar de eerste verdieping geleid door een tribunetrap die het begin vormt van de looproute door het gebouw. De tribunetrap vormt de centrale ontmoetingsplek waar medewerkers samenkomen voor een gesprek, maar ook voor presentaties en lezingen.

Rondom het atrium bevinden zich op de begane grond de openbare en publieke functies zoals de receptie en het restaurant. De kolomvrije kantoorvloeren, die direct aan het atrium grenzen, zijn met een overspanning van circa 16 meter flexibel van opzet en ruimschoots voorzien van daglicht. De glazen gevels bieden uitzicht op Schiphol, de tuin en het omliggende polderlandschap. 

Het gebouw heeft de LEED Gold en WELL Gold certificering. Duurzaamheidsmaatregelen, zoals de toepassing van hergebruikt staal en hergebruikt beton, worden gecombineerd met slimme strategieën die essentieel zijn voor het fysieke en mentale welzijn van de werknemers. Materialen zijn zorgvuldig geselecteerd op basis van strikte gezondheidscriteria, sportfaciliteiten en groene buitenruimtes stimuleren medewerkers om te bewegen en meer tijd buiten door te brengen en de kantine serveert uitsluitend gezonde voeding.

Vanuit een technologisch oogpunt is het kantoorgebouw van Danone uitgerust met een smart grid (bGrid) dat onder andere temperatuur, CO2 niveaus en licht regelt. Bovendien ondersteunt het systeem werkprocessen met innovatieve apps als ‘Find my colleague’, ‘Roombooking’ en ‘Workplace finding’. 

Het Danone hoofdkantoor vormt samen met het nieuwe hoofdkantoor van ASICS, ook ontwikkeld door RED Company, een duurzame en gezonde campus met gedeelde faciliteiten. Gelegen boven een half verdiepte parkeergarage, is de campus voorzien van een tuin met ruimte voor beweging en buitenactiviteiten. De tuin met wandelpaden en een gazon is ontworpen door landschapsarchitect LAP Landscape and Urban Design. 

NIBC heeft de ontwikkeling gefinancierd en het pand is eerder gekocht door 90 North.

Interieurontwerp: DZAP
Constructeur: IMd Raadgevende Ingenieurs
Hoofdaannemer: Pleijsier Bouw
Project management: DVP
Bouwkostenadvies: DVP
Installatie adviseur: Deerns
Bouwfysica: DGMR
Juridisch adviseur RED Company:  DLA Piper, Loyens & Loeff
Adviseur RED Company: CBRE
Adviseurs 90 North: Van Gool Elburg, AC Niellsen, Simmons & Simmons
Adviseur Danone: Cushman & Wakefield
Project Management Danone: DZAP