Provinciale Staten 2023: Meer rekening houden met klimaatverandering

Het is niet de meest sexy stembusgang, maar 15 maart zijn er weer verkiezingen voor de Provinciale Staten. PropertyNL hoort graag uw mening over ruimtelijke kwesties die in uw provincie spelen. Aflevering 7 betreft Zeeland, de provincie waar deze week massaal de Watersnoodramp van 1953 wordt herdacht. Doet de Provincie Zeeland bij haar ruimtelijke ordening voldoende om een nieuwe ramp te voorkomen? 

Deze week was het op de kop af 70 jaar geleden dat Zuidwest-Nederland werd getroffen door de Watersnoodramp. Een nationaal trauma dat op tal van plekken werd herdacht, onder meer in aanwezigheid van Prinses Beatrix. De cijfers waren dan ook dramatisch. Meer dan 1.800 mensen verdronken toen op meer dan 180 plaatsen in Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant de dijken doorbraken op 1 februari 1953. Ruim 150.000 hectare grond overstroomde en 4.300 woningen en andere gebouwen moesten als verloren worden beschouwd.

Nauwelijks voorzorgsmaatregelen

Uit onderzoek in opdracht van verzekeraar Nationale-Nederlanden, komt naar voren dat inwoners van Zuid-Nederland er niet gerust op zijn dat een ramp van de omvang van 1953 zich niet nog een keer kan voordoen. De helft van de ondervraagden verwacht dat een deel van ons land binnen een eeuw onder water zal staan. Desondanks zeggen bewoners nauwelijks voorzorgsmaatregelen te hebben getroffen om wateroverlast tegen te gaan.

Lees ook: Natuurlijke klimaatoplossingen gunstig voor de huizenmarkt

In aanloop naar de verkiezingen voor de Provinciale Staten zouden we graag van u willen weten of u vindt dat een Provincie als Zeeland bij haar ruimtelijke ordening meer rekening moet houden met klimaatverandering.

De stelling: Zeeland moet meer rekening houden met klimaatverandering. Stemmen kan hier.

Doe ook mee aan onze vorige verkiezingspolls: 

Aflevering 6: Is er behoefte aan betere bedrijventerreinen in het Brabantse land? Geef hier uw stem

Aflevering 5: Houdt Den Haag bij het huisvestingsbeleid te weinig rekening met arbeidsmigranten in Limburg? Geef hier uw stem?

Aflevering 4: Mag er gebouwd worden in het Groene Hart Geef hier uw stem

Aflevering 3: Is Gelderland aan Zee de vestigingsplaats van de toekomst? Geef hier uw stem

Aflevering 2: Is het een taak van de provincie Utrecht op te sturen op betaalbare woningen? (poll gesloten)

Aflevering 1: Is er ruimte voor nieuwe datacentra in Flevoland? (poll gesloten)