Natuurlijke klimaatoplossingen gunstig voor de huizenmarkt

Nederland moet rekening houden met klimaatgerelateerde overstromingsrisico’s bij het plannen van nieuwe woningen, adviseert het Deltaprogramma: waar en hoe we huizen bouwen en wat overheden en huiseigenaren kunnen doen om zich aan te passen aan de toenemende overstromingsrisico’s.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 1, 27 januari 2023

Nature-based solutions, ofwel natuurlijke oplossingen, voor klimaatadaptatie (NbS) vormen wereldwijd een gouden kans bij het aanpassen aan het veranderende klimaat. Desondanks blijft de toepassing en opschaling van deze oplossingen beperkt door een gebrek aan bewijs over hun prestaties op lange termijn, economische effecten en maatschappelijke acceptatie. Onderzoek van TU Delft-wetenschappers Asli Mutlu en prof. dr. Tatiana Filatova, in samenwerking met dr. Debraj Roy (UvA), laat zien hoeveel de waarde van woningen kan stijgen met nature-based solutions voor klimaatadaptatie, en hoe deze verandert nadat huiseigenaren een overstroming hebben meegemaakt.

Het onderzoek laat voor het eerst zien hoe het negatieve effect van overstromingen op woningwaarden in Nederland verandert in de tijd na een incident. Deze periode van het verdwijnen van de overstromingsrisicokorting valt samen met de uitvoering van de grootste en oudste NbS-ingreep in Nederland – de Grensmaas, die extra ruimte bood aan de rivier in Limburg.

Bij afwezigheid van overstromingen zijn huiseigenaren geneigd het overstromingsrisico te vergeten, wat zorgwekkend is gezien de toenemende waarschijnlijkheid en ernst van overstromingen die door de klimaatverandering worden verergerd. Deze resultaten kunnen nuttig zijn voor beleidsmakers en particuliere investeerders, zoals hypotheekverstrekkers, verzekeringen en huiseigenaren die kwetsbaar zijn voor financiële instabiliteit van huizenmarkten in klimaatgevoelige gebieden. De geschatte waarden voor de bestudeerde NbS-voorzieningen geven publieke en particuliere investeerders inzicht in de economische levensvatbaarheid van NbS en kunnen ertoe bijdragen dat ze op grotere schaal worden aanvaard als oplossing voor klimaatadaptatie.

Het paper is verschenen in Ecological Economics en is beschikbaar op www.tudelft.nl/actueel/laatste-nieuws