Provada: Middeninkomens tussen wal en schip

Wonam is winnaar van de Middenhuur Award 2021. Die is dit jaar voor het eerst uitgereikt om het achterblijvende segment een impuls te geven.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 11, 26 november 2021

‘Sommige collega’s willen nóg scherpere financieringsnormen voor huizenkopers, nóg strakkere LTV’s. Volgens mij zijn die de weg een beetje kwijt’, aldus hoogleraar Huisvestingssystemen Peter Boelhouwer van TU Delft tijdens de Provada. Voorafgaand aan de uitreiking van de ‘monsterlijk grote’ gouden bokaal aan Onno Wittebrood en Melanie Egberts van Wonam hield hij een vurig pleidooi voor meer huurwoningen in het middensegment. Ongeveer 20% van de huishoudens in Nederland heeft een middeninkomen, en een flink deel daarvan valt volgens de hoogleraar tussen wal en schip. De leencapaciteit is over de jaren nauwelijks toegenomen, waardoor het gemiddelde gat met de huizenprijzen tot meer dan 2 ton is gestegen. ‘Het verbaast me eigenlijk dat deze groep nog zo rustig is’, aldus Boelhouwer.

Tijd dus voor meer huurwoningen in het middensegment, en daarvoor kijkt de hoogleraar ook naar de corporaties. Op dit moment wijzen zij volgens hem maar 3–4% van hun woningen toe aan middeninkomens (met een maandelijkse huur tussen € 750 en € 1000), terwijl dat 20% mag zijn. ‘Corporaties moeten nu hun ruimte gaan inzetten. Een derde van hun investeringscapaciteit mag naar dit segment, dat gaat straks hopelijk schelen. Koop en huur moeten echt weer beter op elkaar gaan aansluiten.’

Award als stimulans
Om de productie van middenhuurwoningen te stimuleren hebben ontwikkelaar Sustay en onderzoeksbureau Stec Groep dit jaar de Middenhuur Award in het leven geroepen. Uit twaalf genomineerden kwamen drie kanshebbers naar voren, waarvan afgevaardigden tijdens de Provada op het podium kwamen in de stand van PropertyNL. Winnaar van de reusachtige wisselbeker was ontwikkelaar Wonam met het project Buur in Utrecht Leidsche Rijn. Samen met de corporaties Portaal en Mitros ontwikkelt Wonam daar 454 huurwoningen, waarvan 314 sociale huurwoningen en 140 in het middenhuursegment. Om ontmoeting tussen de bewoners te stimuleren, worden de woongebouwen gemengd. Dat initiatief kreeg lof toegezwaaid van de jury, onder leiding van Esther Geuting van Stec Groep.

De andere twee finalisten waren het Rotterdamse woonproject Little C van ERA Contour/Bouwinvest en de impactstrategie van het ASR Dutch Core Residential Fund. Fondsdirecteur Robbert van Dijk vertelde de komende jaren minimaal 1200 middenhuurwoningen aan de portefeuille te willen toevoegen.

Het begin is er. Volgens Geuting van Stec Groep zijn op korte termijn 75.000–100.000 woningen in dit segment nodig. ‘De middeninkomens zonder koopwoning hebben het moeilijk. Maar dat gaat veranderen.’