PropertyNL Top Beleggers 2022: Transactievolumes nemen af

De transactievolumes zijn sinds de zomer overal in Europa flink lager dan in de zomer van 2021. In Nederland waren er vooral minder transacties in kantoren en woningen.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 10, 28 oktober 2022

De meest recente voorlopige gegevens van MSCI laten zien dat transactievolumes sinds de zomer overal in Europa behoorlijk zijn achtergebleven ten opzichte van de dezelfde periode 12 maanden eerder. Het aantal vastgoedobjecten dat in het derde kwartaal is verhandeld, is in geheel Europa met iets minder dan 30% gedaald, onder invloed van de veranderde economische omstandigheden. Dit is vooral duidelijk voor september, waar het aantal verkochte panden momenteel met ongeveer 60% daalt ten opzichte van september 2021 (het cijfer voor 2022 kan nog iets naar boven worden bijgesteld door deals die later bekend worden).

Ook in de Nederlandse markt is het transactievolume in het derde kwartaal aanzienlijk vertraagd. Zowel de volumes in euro’s als het aantal verhandelde vastgoedobjecten is ten opzichte van vorig jaar met ongeveer 50% gedaald. Deze vertraging is het duidelijkst zichtbaar voor kantoren en woningen. De onzekerheid in de Nederlandse woningmarkt met betrekking tot onder meer verdere huurprijsregulering (hoewel daar nu meer duidelijkheid over is gekomen) lijkt een duidelijke impact te hebben, zodat beleggers minder geneigd zijn om woningobjecten aan te kopen.

Daarnaast neemt MSCI waar dat de sterke rentestijgingen en groeiende onzekerheid ook leiden tot een verhoging van de aanvangsrendementen in het vastgoed. De verschuiving is duidelijk zichtbaar in de gegevens van de MSCI UK Monthly Property Index, waar de yields voor alle vastgoedrendementen naar boven zijn bijgesteld in juli en augustus. De impact was het grootst in de logistieke sector, waar de aanvangsrendementen halverwege het jaar een historisch laagtepunt hadden bereikt, voordat de veranderde marktomstandigheden deze ommekeer veroorzaakten.