Projectontwikkelaar VORM start bouw 243 woningen in Amsterdam Oost

De realisatie van project Fibonacci in het Amsterdamse stadsdeel Oost is vandaag van start gegaan.

Een woon- en leefconcept met 243 betaalbare huurwoningen, waarvan 20% in het sociale huursegment en 80% middenhuur. Stads, groen wonen en het stimuleren van een community-gevoel staan centraal in de ontwikkeling van Fibonacci.

Met Fibonacci voegt VORM 243 huurappartementen toe aan het duurzame en betaalbare huursegment in de gemeente Amsterdam. Alle woningen vallen binnen het betaalbare huursegment, waarvan 20% is bedoeld voor sociale huur (aangekocht en beheerd door woningcorporatie Stadgenoot) en 80% voor de middenhuur (bedoeld voor een van de fondsen van Rockfield Real Estate).

‘Fibonacci past perfect bij ons ‘Cohesion coliving’-concept. Naast een comfortabele woning moet er voldoende ruimte zijn voor sporten, werken en ontmoeten’, vertelt Moreno Monsanto, Director Concepts bij Rockfield Real Estate.

Stadgenoot gaat de sociale huurwoningen beschikbaar stellen. ‘Met Fibonacci voegen we een mooie nieuwe plek toe voor jongeren,’ zegt Marien de Langen, bestuurder bij Stadgenoot. ‘Op een locatie waar de ruimte schaars is, zorgen we op een slimme en creatieve manier voor 49 sociale huurwoningen speciaal voor jongeren.’

Daarnaast ontstaan er op de daken weldadig groene collectieve daktuinen die regenwater bergen, waarmee de planten van water worden voorzien. Ook voorkomen de daktuinen hittestress en vormen een belangrijke plek voor flora en fauna, midden in de stad. ‘Groenvoorziening levert een directe bijdrage aan woongenot en ontspanning, een belangrijke toevoeging in onze hoofdstad. En natuurlijk wordt dit dé ontmoetingsplek voor de bewoners’, vertelt Jeroen van Lier, Ontwikkelmanager bij VORM.

Om de realisatie van betaalbare woningen mogelijk te maken, was een omslag nodig in de traditionele bouw. Het gebouw is uniek, en toch wordt het gebouw volledig geprefabriceerd gerealiseerd. Geen bouwplaats, maar een assemblagelocatie. VORM 2050 – een van de bedrijven binnen de VORM familie – is verantwoordelijk voor de realisatie van het gebouw.

Prefabricage kent meer voordelen. De bouwmethode levert minder vervoersbewegingen op, personeel werkt op vaste locaties en het kwaliteitsniveau wordt verhoogd. Ook resulteert prefabricage in minder overlast op de omgeving van de assemblagelocatie in de stad. ‘We zijn als VORM 2050 te gast in de stad. Daar zijn we ons erg van bewust. Waar we overlast kunnen beperken voor de omgeving, doen we dat’, vertelt Mario van der Heiden, Planontwikkelaar bij VORM 2050. ‘Voor binnenstedelijke projecten is het een must om van tweehonderd mensen en vele kubieke meters bouwmateriaal te gaan naar een assemblage- en montageteam van maximaal twintig vaklieden, dat precies op tijd wordt bevoorraad met de juiste bouwdelen.’

De oplevering van het woongebouw staat gepland in het vierde kwartaal van 2023.