Patrick Barské, Stadgenoot: ‘Als een vis in het IJ’

Directeur Vastgoed & Ontwikkeling Patrick Barské zit bij corporatie Stadgenoot helemaal op zijn plek: ‘We werken collegiaal, transparant en duidelijk’

DoorAnne Bodzinga
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 10, 23 oktober 2020

Eind 2009 maak ik kennis met Patrick Barské. Drie jongelingen willen een formele Nyenrode Alumni Vastgoed Kring oprichten en zoeken medestanders. Dat spreekt mij aan. Ik ben sinds 2008 gestopt bij Bouwinvest en heb nu tijd voor zulke zaken. Bovendien houd ik van Nyenrode en van vastgoed. Het zou gaan om een open kring voor Nyenrodianen plus andere geïnteresseerden. Al snel vinden we elkaar. Ik wil gewoon bestuurslid worden en zal mijn netwerk aanwenden voor de nodige acties.
Patrick wordt voorzitter. We hebben inmiddels samen heel wat georganiseerd en doen dat nog steeds. Hoogtepunten zijn de jaarlijkse oeuvrediners op Nyenrode met onder anderen Dik Wessels, Dick van Well, Henk Jagersma, Peter Keur, Wienke Bodewes, Joop van Oosten, Daan Sperling en een congres met Maxime Verhagen.
Patrick en ik ontmoeten elkaar ook buiten de Nyenrode-club. Hij vraagt mij soms advies.
Hij heeft een prachtige opleiding: HTS en MSc Universiteit Nyenrode en MSRE-modules. Tegenwoordig zet je dan – in ieder geval in je cv – letters achter je naam, MRICS MSC BBE in zijn geval.

Makelaardij
Als we elkaar leren kennen, heeft hij het zakelijk moeilijk, maar gaat er niet onder gebukt. Zijn ouders hebben al jaren een aantal traditionele makelaarskantoren rond Rotterdam, maar door de crisis gaat deze vorm van makelaardij snel achteruit. Ook de opgebouwde vastgoedportefeuille staat onder druk. Leegstand en zenuwachtige banken zijn aan de orde van de dag. Patrick stapt in het bedrijf om de familie te helpen. Hij krijgt de leiding over het Makelaars Collectief. Hij zorgt voor een stabiele basis voor negen bestaande kantoren en neemt drie kantoren over. Er komt een nieuw bedrijfsmodel met participatie van de kantoordirecteuren en focus op vier disciplines: wonen, BOG, horeca en nieuwbouw. Tevens wordt het netwerk, naast de particuliere markt, uitgebreid naar de professionele markt. Met succes verricht het bedrijf voor bedrijven als BAM en diverse gemeenten advieswerk, acquisitie en gedelegeerde ontwikkeling.
Uiteindelijk is de problematiek rond de vastgoedportefeuille ook opgelost. Door intensief asset management, bestaande uit voornamelijk immense verhuurinspanningen, een zoektocht naar transactiemogelijkheden en bovenal de dialoog en soms monoloog met de bank, kunnen de boeken dicht.

Minder commercieel
In 2013 is Patrick er feitelijk en mentaal klaar mee en zoekt hij naar een wat rustiger baan in de markt. Bij Arcadis komt Patrick tot een goed evenwicht en laat hij de crisistijd met de makelaardij achter zich. Hij kan zijn kennis en vaardigheden er kwijt en leert werken in teamverband bij een grote internationale organisatie. Het is wat minder commercieel werk, maar daar blijken zijn kansen te liggen.
Hij komt binnen als sectorleider/MT-lid Vastgoed & Projectmanagement, gericht op zorgvastgoed en projectontwikkeling. Hij inspireert de marktgroep met zijn ervaringen en ideeën, wat resulteert in professioneel relatiebeheer en effectieve acquisitietrajecten. Verder integreert Patrick veel losse marktinitiatieven en stapt hij in de groeimarkt van vastgoedontwikkeling, waarbij alle relevante disciplines worden benut en nieuwe kansen worden gecreëerd.
Hij wordt benoemd tot commercieel directeur real estate management, met als groot wapenfeit de grote groei (100% en meer) van de Health Care-activiteiten door onder andere de nieuwe zorgvastgoedpropositie Lean Design in de markt uit te rollen.

Spannender
Aan alles komt echter een eind, en Patrick is toe aan iets spannends. De qua prestatiedrang en management wat gezapige middelmatigheid van Arcadis – die je ook ziet bij vergelijkbare op techniek gebaseerde adviseurs – benauwt hem op den duur, en ook de salarismogelijkheden zijn niet wat hij zich voorstelde toen hij op Nyenrode zat.
Hij stapt over naar Ballast Nedam, Bouw- en Ontwikkelbedrijf. Hij praat zich in het directieteam, heeft business development tot zijn aandachtsgebied en besteedt veel tijd aan acquisitieprocessen. Het is 2017, de crisis is echt voorbij en de bouwprijzen schieten omhoog, wat de onderhandelingen met opdrachtgevers soms ernstig vertraagt.
Ballast Nedam Midden wordt opgericht, waarbij Patrick zich bezighoudt met grote projecten en -ontwikkelopgaven. Daarbij hoort het opzetten van de organisatie vanaf niets tot een club die ontwikkelt en realiseert. Ook zorgt hij dat de focus meer komt te liggen op de private markt, temeer daar de publieke markt terugloopt door gebrek aan de nodige budgetten.

Werken aan welzijn
Twee jaar later lonkt Stadgenoot, een grotere woningcorporatie in Amsterdam. Hij wordt in november 2018 benoemd tot directeur Vastgoed & Ontwikkeling, eindverantwoordelijk voor het investeringsbedrijf en wordt bestuurder van de commerciële dochterbedrijven. Zijn hoofdtaak is te zorgen voor een portefeuille met functioneel en technisch goed bezit, passend bij de behoefte van de klantengroepen van Stadgenoot.
Hij geeft leiding aan bijna 100 (70 fte) gemotiveerde mensen, die zich bezighouden met gebiedsontwikkelingen, projectontwikkeling en renovaties, commercieel vastgoed, verkoop en acquisitie, onderhoud en verduurzaming en ook nog het financiële bedrijfsbureau.
Er is een immense behoefte aan meer woningen in Amsterdam. Patrick vertelt: ‘Corporaties moeten meegroeien met die behoefte, maar de middelen zijn steeds het probleem. We doen echter wat we kunnen. We willen gemengde gebieden, dat is de garantie voor goede, veilige wijken en optimaal welzijn voor iedereen. Inclusie. We werken in fasen aan een aantal grote gebieden, zoals Oostenburg, met een totale voorraad van 5000 woningen. Dat doen we samen met commerciële ontwikkelaars en andere marktpartijen, min of meer volgens de 40–40–20-regel. Wij bereiden de herstructureringen voor met de centrale stad, stadsdeel, bewoners en andere stakeholders. Stadgenoot consolideert rond zo’n plan alle voorwaarden, opmerkingen, eisen en ideeën van al die partijen, soms met vele lagen. Al die belangen moeten op elkaar worden afgestemd en uiteindelijk moet mijn club daar een plan uit destilleren, dat voldoet aan de behoeften van de klantengroepen en financieel haalbaar is.’
Daarna volgt de vraag aan de commerciële partijen en institutionele beleggers, vaak via een inschrijving, wie er meedoet. ‘We hebben zeker goede ervaringen met enkele partijen. Hoewel de hoofdlijnen van zo’n gebied vastliggen, is er nog genoeg flexibiliteit voor optimalisatie, zeker ook esthetisch.’

Samen doorpakken
Werkt Stadgenoot veel samen met andere grote corporaties? ‘We hebben periodiek overleg, samen willen we jaarlijks 2500 sociale woningen toevoegen. Ieder heeft prestatie-afspraken met de gemeente Amsterdam. Er is nog steeds een achterstand op het gebied van herstructurering van bestaande wijken. Toch liggen hier de mogelijkheden voor intelligente hoogbouw met een beter groen/recreatie-aanbod. Er zijn studies genoeg over de compacte stad; we moeten met elkaar doorpakken. Amsterdam moet zijn bevolking kunnen blijven huisvesten, en dat betekent nu eenmaal voor een groot deel in het sociale segment. Centraal bij herstructurering staat ook dat voorzieningen moeten terugkomen, zoals winkels, beter ov, onderwijs en recreatie. Dat kan met een groter, beter afgestemd draagvlak en dat geeft dan ook weer de nodige veiligheid en welzijn. Al die zaken interesseren ons, dat is ook onze verantwoordelijkheid naar Amsterdam. Wij voegen jaarlijks netto 500 woningen toe, maar willen meer.’
Patrick zegt dat hij zich een vis in het IJ voelt: maatschappelijk rendement, een unieke positie in het stedelijke vernieuwingstraject, dicht bij het politieke debat, stakeholder management, soms heel abstract en dan weer heel concreet. ‘En de besluitvorming binnen Stadgenoot is collegiaal, transparant en duidelijk. Ieder zijn ding, maar we praten er samen over in het directieteam. We hebben een betrokken RvC, uit de maatschappelijk/publieke sector. Goede gesprekken en de ruimte voor leuke (innovatieve) zaken, zoals Stek, jonge migranten en studenten in een oude school in De Pijp, modulair getransformeerd. Of de circulaire kozijnen die we samen met onze bouwpartners ontwikkelen. Of mijn favoriete project Solid 2, volledig remontabel, in navolging van eens de Grote Meester voor IJburg.’

Waarde van sociaal contact
Hoe stuurt hij die 100 mensen, die vaak thuis werken, aan in deze corona-episode? ‘Ik bespreek met onze managers hun rolopvatting en probeer richting te geven. We benoemen zeker aandachtspunten, waar we samen op terugkomen als een van de twee dat wil. Ik leer te sturen op de output en niet meer via het bijsturen van incidenten. ‘Werken vanuit de bedoeling’ noemen we dit bij Stadgenoot.’
Ten slotte: wat heeft corona hem geleerd? ‘Allereerst: wat er aan overall-vernieuwing zat aan te komen is er nu al, en gaat niet meer weg. Ik denk aan thuiswerken, minder prioriteit voor mobiliteit, de invloed en rol van digitale communicatie. Verder is de waarde van sociaal contact maar eens weer bewezen en is de verhouding privé/zakelijk veel flexibeler en volwassener geworden.’
Als Patrick mij verlaat en naar zijn nieuwe stee op de Veluwe rijdt, denk ik: ‘Patrick, je bent eindelijk op je plaats beland.’

Over Patrick Barské (1981)
Patrick Barské MRICS MSC BBE is na zijn opleiding aan de HTS en Universiteit Nyenrode gaan werken bij het Makelaars Collectief van zijn familie. In 2013 wordt hij sectorleider en MT-lid bij Arcadis en vervolgens directielid bij Ballast Nedam, Bouw- en Ontwikkelbedrijf. In 2018 stapt hij over naar corporatie Stadgenoot uit Amsterdam, waar hij benoemd wordt tot directeur Vastgoed & Ontwikkeling. Barské was in 2016 nog een van PropertyNL’s High-Potentials.
Hij is getrouwd en woont met zijn gezin op de Veluwe.

Profiel Anne Bodzinga
Anne Bodzinga is voormalig topman van BPF Bouwinvest. Op zeer persoonlijke wijze voert hij gesprekken met grootheden uit de bouw- en vastgoedwereld en zij die dat gaan worden.

Laatste nieuws

Evenementen