PROVADA Oplossingen voor toenemende leegstand van vastgoed

Op de Provada presenteren Marc Wintgens en Joost Hoekstra hun boek ‘Juridische aspecten van leegstand en transformatie van vastgoed’.

Op de Provada presenteren Marc Wintgens en Joost Hoekstra hun boek ‘Juridische aspecten van leegstand en transformatie van vastgoed’.

In dit handboek dragen de auteurs op vele mogelijke oplossingen aan voor de toenemende leegstand van vastgoed in Nederland. In Nederland staat zeer veel kantoorruimte, winkelruimte en maatschappelijk vastgoed leeg. Zowel de markt als de overheid is het erover eens dat dit probleem dringend moet worden opgelost.

Het boek gaat in op veel praktische en creatieve oplossingen. Er wordt niet enkel stilgestaan bij het probleem, maar juist ook bij de oplossingen. Het behandelt zowel publiekrechtelijke onderwerpen, waaronder de SER-ladder en (het permanent maken van) de Crisis- en herstelwet, als civielrechtelijke instrumenten. Daarnaast wordt ingegaan op instrumenten als het Sloopfonds, de Transformatie PPS, de leegstandonttrekkingsverplichting en het Leegstandonttrekkingsfonds.

Het boek is bedoeld voor juristen, besluitvormers bij gemeenten, overheden, (buitenlandse) beleggers en alle anderen die zich professioneel met leegstand, tijdelijk gebruik en transformatie bezighouden. Het is een vervolg op het eerdere boek Leegstand en Ruimte, dat is gepubliceerd in april 2012.

Marc Wintgens is advocaat en partner bij AKD en Joost Hoekstra is advocaat en partner bij Straatman Koster Advocaten.