PROVADA NS wil weer bouwen boven het spoor

De NS zet bouwen boven het spoor weer stevig op de agenda. Sebastiaan de Wilde, directeur Vastgoed bij NS Stations hield hiervoor woensdag tijdens het debat over de verstedelijkingsopgave bij vastgoedbeurs Provada een warm pleidooi.

In de pré-crisis tijd waren er nog ambitieuze plannen, zoals het Zuidasdok in Amsterdam en Hoog Haghe achter Den Haag CS. Uiteindelijk hebben Breda en Heerlen als enige steden een multifunctioneel stationscomplex gekregen dat deels over het spoor is gebouwd.
De Wilde, die in 2006 promoveerde op bouwen boven het spoor, denkt dat de tijd er nu rijp voor is. 'De vastgoedopbrengsten zijn veel hoger dan 10 jaar geleden en ook de kantoorhuren bij stations. Bovendien eisen beleggers niet altijd een grote parkeergarage bij een kantoorgebouw dat via het OV goed te bereiken is. Wij hebben daarom als NS de handschoen opgepakt en zoeken partners voor een aantal pilotprojecten, in Den Haag, Amsterdam en Utrecht.'
Een van stations waar naar wordt gekeken is Sloterdijk, de overbouwing moet hier geld genereren om het station op te knappen. Als logische partners noemt De Wilde Prorail, gemeenten en andere vervoersbedrijven, maar ook andere partijen zijn welkom.

Hij wijst naar grote steden in het buitenland, waar het veel gebruikelijker is om vastgoed te realiseren boven spoorinfrastructuur. Henk Jagersma (gemeente Amsterdam) vindt het mooi dat de NS nu het initiatief heeft genomen. Hij voorziet een grote kwaliteitssprong en een inclusieve stad, ondermeer bij Sloterdijk. Ook Jos Melchers van de gemeente Rotterdam verwelkomt het idee. 'Door hoogbouw langs het spoor wordt de barrière alleen maar groter. Door eroverheen te bouwen is de verbinding naar andere wijken mogelijk. Maar de werkelijkheid is weerbarstig, bouwen pal naast en zeker boven het spoor blijft altijd lastig.'
De Wilde denkt dat de belemmeringen vooral van planologische aard zijn, niet zozeer technisch. 

Foto vlnr Mark Frequin (DG mobiliteit min V&I), Jos Melchers (Rotterdam), Guido Verhoef (PGGM), Henk Jagersma (Amsterdam), Sebastiaan de Wilde (NS Stations), Youp Hamburger (RET)