Meer winkels, kantoren en woningen aan Zuidas

AMSTERDAM – Aan de Zuidas kunnen 240.000 m[sup]2[/sup] kantoren, woningen en voorzieningen extra worden gebouwd. Bij de aanleg van snelwegen en spoorlijnen in het zogeheten dok is in totaal een toevoeging van 2,64 miljoen m[sup]2[/sup] haalbaar, zo blijkt uit donderdag gepresenteerde definitieve visie. Uitbreiding is onder meer mogelijk in deelgebied Ravel (Beethovenstraat), het VU-kwartier en nabij de Fred Roeskestraat.

AMSTERDAM – Aan de Zuidas kunnen 240.000 m2 kantoren, woningen en voorzieningen extra worden gebouwd. Bij de aanleg van snelwegen en spoorlijnen in het zogeheten dok is in totaal een toevoeging van 2,64 miljoen m2 haalbaar, zo blijkt uit donderdag gepresenteerde definitieve visie. Uitbreiding is onder meer mogelijk in deelgebied Ravel (Beethovenstraat), het VU-kwartier en nabij de Fred Roeskestraat.

Wethouder Van Poelgeest (GroenLinks) benadrukte bij de presentatie het belang van duurzame ontwikkeling. Bedoeling is dat de helft van de toekomstige bezoekers aan de Zuidas per openbaar vervoer reist. Daarom ook wordt een groter station gebouwd. Station Zuid krijgt een plek op de as van de Minervalaan en wordt qua omvang even groot als het Centraal Station.
Rond station Zuid is extra winkelontwikkeling mogelijk. De hoeveelheid is niet langer gelimiteerd, al moet er wel een relatie met het station zijn. Bovendien krijgen alle marktpartijen die meedoen aan de Zuidasdokonderneming gegarandeerd ontwikkelrechten in dat gebied. Op voorwaarde dat daarvoor vooraf wordt betaald. Voordeel daarvan is, aldus Van Poelgeest, dat een groot deel van de grondopbrengst zeker wordt gesteld.
De gemeente besluit zelf in maart of het als minderheidsaandeelhouder meedoet aan de Zuidasdokonderneming. Op dit moment laat Amsterdam nog nader onderzoek doen naar de mogelijke risico’s rond de bouw van het dok. Vervolgens zullen Rijk en gemeente het onderling eens moeten worden. Het definitieve prospectus Zuidas wordt op zijn vroegst eind mei aangeboden aan de eerder geselecteerde acht marktpartijen, waarna zij een bod kunnen uitbrengen op zestig procent van onderneming. Volgens Van Poelgeest is het niet de bedoeling dat alle acht partijen een aandeel verwerven. Te veel deelnemers zou goede aansturing van de onderneming onmogelijk maken. Over de inrichting van de veiling wordt nog nagedacht.