PROVADA Deutsche Hypo Reecox: 'Afzwakkende Europese vastgoedconjunctuur'

Er komen steeds meer tekenen van een afzwakkende Europese vastgoedconjunctuur. Dat concludeert Thomas Vosskamp bij de presentatie woensdag op de Provada van de Deutsche Hypo Real Estate Economy Index (Reecox).

Als die ontwikkeling in het tweede kwartaal van dit jaar doorzet, dan zou dat volgens hem erop kunnen duiden dat een echt keerpunt in de vastgoedcyclus is bereikt.

Vosskamp is directielid van de onafhankelijke analyseorganisatie Bulwiengesa. Deutsche Hypo brengt samen met zijn bedrijf een nieuwe index op de markt. De Deutsche Hypo Real Estate Economy Index (Reecox) geeft vanaf nu regelmatig weer hoe de vastgoedconjuncturen van Nederland, Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Spanje en Polen zich ontwikkelen.

Volgens Sabine Barthauer, directielid van Deutsche Hypo wordt de publicatie van Reecox de transparantie voor vastgoedbeleggers aanzienlijk verbeterd. 'We bieden de vastgoedsector een trendbarometer en een waarschuwingsindicator', aldus Barthauer. 

Bulwiengesa baseert zich voor Nederland op de AEX 25, FTSE EPRA/NAREIT Netherlands, de stemmingsindicator van de Europese Commissie, de ontwikkeling van de basisrente en de rente voor tienjarige Nederlandse staatsobligaties. 'De geselecteerde variabelen hebben de afgelopen tien jaar in Duitsland hun waarde bewezen', aldus Vosskamp.

In de eerste Reecox-rapportage over het eerste kwartaal van 2018 is sprake van toenemende druk op de Nederlandse vastgoedmarkt. Ten opzichte van het laatste half jaar van 2017 doet zich een lichte conjunturele daling voor. Toch laten volgens Wouter de Bever, managing director van het Nederlandse kantoor van Deutsche Hypo, de marktindicatoren een betrekkelijk positief beeld zien. Al constateert hij wel dat grote investeerders vaker op safe spelen. Het aantal transacties stijgt niet langer, terwijl Nederland juist behoefte heeft aan extra investeringen in woningbouw.

 

 

img
Redacteur
Profiel