PROVADA Alliantie Sociale Duurzaamheid lanceert leidende principes

Hoe verbinden we ecologische en sociale duurzaamheid? En hoe kan de gebouwde omgeving het welzijn van mensen verbeteren en hun kansen vergroten??Op basis van deze vragen lanceerde de Alliantie Sociale Duurzaamheid woensdag tijdens de Provada leidende principes om sociale duurzaamheid in de praktijk te brengen.

De alliantie van ontwikkelaars en beleggers werd precies een jaar geleden geïnitieerd door Dutch Green Building Council (DGBC). De Alliantie Sociale Duurzaamheid bestaat uit Achmea Real Estate, Altera Vastgoed, Amvest, AM Gebiedsontwikkeling, a.s.r. real estate, Ballast Nedam Development, BPD (Bouwfonds Gebiedsontwikkeling), Bouwinvest?Real Estate Investors, CBRE Investment Management, Dura Vermeer, EDGE Technologies, Heijmans, MRP Development, Synchroon, Vesteda, VORM, Zadelhoff.

Het afgelopen jaar bracht de alliantie in beeld waar de sector nu staat en waar de organisaties naartoe willen. Er blijken veel losse ideeën en pilotprojecten te zijn op het gebied van sociale duurzaamheid.

Jan Kadijk, manager Kennis en Innovatie bij DGBC: “Een eenduidige definitie, gemeenschappelijke taal en kaders ontbreken vooralsnog. Begrijpelijk, want dit onderwerp leent zich niet voor ‘one size fits all’. En tegelijk is er wel een basis die je samen kunt leggen om beter grip te krijgen op sociale duurzaamheid in de gebouwde omgeving. We zijn daarom begonnen met het benoemen van enkele algemene principes voor de manier van werken. Na uitgebreid overleg formuleerden we vijf principes die naar ons idee een randvoorwaarde voor een sociaal duurzame uitkomst zijn.”?

Leidende principes

De vijf geformuleerde principes voor de alliantie zijn: leefwereld en behoeften van mensen en gemeenschappen in de gebieden waarin ze actief is, gebouwen en gebieden die de gezondheid en welzijn van gebruikers en omgeving stimuleren, inzetten op het versterken van de sociale cohesie door lokale initiatieven en de ontwikkeling van essentiële sociale infrastructuur die voorziet in de behoeften van de gemeenschap (zoals scholen en buurthuizen), kennis en ervaringen en ten slotte duurzame sociale impact..

De leidende principes vormen de basis voor een gemeenschappelijke taal en een beoordelingskader voor sociale duurzaamheid. De alliantie werkt dit uit en gaat dit testen en evalueren in de praktijk. De sociale principes worden bij nieuwe inzichten aangepast en geschikt gemaakt voor de gemeenschappen waarvoor ze dienen. De deelnemers geloven niet in een instrumenteel vinkenlijstje en containerbegrippen, wel in maatwerk op locatie.?Kadijk: “Ik merk dat de deelnemers er heel serieus werk van willen maken. Tegelijk valt er nog veel te leren. Precies dat gaan we ontdekken.”