Optoppen moet 100.000 nieuwe woningen opleveren

Overheden, woningcorporaties en marktpartijen slaan de handen ineen om 100.000 nieuwe woningen te bouwen door op te toppen.

Optoppen, het bouwen op platte daken van bestaande woningen, vindt nu op kleine schaal plaats, maar het kan volgens het kabinet met 100.0000 nieuwe woningen een wezenlijke bijdrage aan de woningbouwopgave leveren. Om optoppen te stimuleren presenteert demissionair woonminister Hugo de Jonge de Landelijke aanpak optoppen. Hierin staan schaalvergroting, standaardisatie en het beter faciliteren van optopprojecten centraal.

De Landelijke aanpak is tot stand gekomen in samenwerking met Provincie Zuid-Holland, belangenvereniging van woningcorporaties Aedes en De Bouwcampus. Het Optop2000-traject is onderdeel van de Landelijke aanpak en ging vorig najaar al van start. Koplopers onder gemeenten, woningcorporaties en marktpartijen delen hun kennis en ervaring in dit traject.

De Jonge: “Steeds meer gemeenten en woningcorporaties onderzoeken de mogelijkheden om extra woningen te realiseren op platte daken. Dat is nodig, net als al die andere inspanningen die we doen om het woningtekort op te lossen. De komende tijd gaan we er met elkaar alles aan doen om de kansen die optoppen biedt ook daadwerkelijk te benutten.”

Gebiedsgericht optoppen met gemeenten

In naoorlogse wijken met veel 3- en 4-laags flats ziet de overheid de meeste kansen om op te toppen. Dat blijkt uit onderzoek naar de potentie van optoppen. In veel van deze wijken bestaat ook de noodzaak om bestaande woningen te verduurzamen, renoveren én de leefbaarheid te verbeteren.

Met een aantal grotere gemeenten start een verkenning naar een succesvolle aanpak voor gebiedsgericht optoppen. De gemeenten Ede, Eindhoven, Leeuwarden, Rotterdam en Zoetermeer zijn voorlopers met de ambitie om op grotere schaal op te toppen. De lessen uit deze aanpak kunnen volgens het kabinet benut worden voor de bredere uitrol op andere plekken in het land.

Kennisplatform

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de Provincie Zuid-Holland en Aedes presenteren een gezamenlijk kennisplatform waar alle kennis verzameld en gedeeld kan worden. Daar is ook de onlangs gepubliceerde Handreiking optoppen te vinden. Deze handreiking is op initiatief van 5 provincies (Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Noord-Brabant en Gelderland) en Aedes tot stand gekomen en geschreven door Stec Groep. Het kennisplatform wordt de komende periode verder aangevuld, waaronder met de ervaringen uit het kennis- en leertraject dat de koplopers doorlopen, de Optop2000.