Oplopende vertraging van woningbouw en vastgoedprojecten

Inflatie door gestegen energieprijzen, hogere bouwkosten en onzekerheid in de markt leiden in toenemende mate tot vertragingen van bouwprojecten.

Sommige grondstoffen zijn schaars geworden sinds het begin van de oorlog in Oekraïne en de oorlog zelf zorgde voor prijsstijgingen van bouwmaterialen. De kop in de CoBouw van vrijdag luidt: Helft projecten TBI kampt met extreme kostenstijgingen.

Volgens een recente enquête van Capital Value verwacht 44% van de beleggers uitstel van bouwprojecten en onder ontwikkelaars is dat percentage 40%.

Een dependance van het Amsterdamse conservatorium dat aan de Zuidas verrees is stopgezet. Het gebouw is onmogelijk nog binnen het huidige budget te verwezenlijken.

Meer projecten hebben daarmee te maken. Bouwers willen graag in de contracten laten opnemen dat prijsstijgingen mogen worden doorberekend. Niet alle opdrachtgevers gaan daarmee akkoord. En ook al wordt er uiteindelijk een oplossing voor gevonden, een vertraging van weken door deze hobbel is er al gauw. Een logistieke ontwikkelaar vertelde onlangs in Cannes dat elke offerte van bouwbedrijven nog maar vijf dagen geldig is.

Bart van Breukelen, bestuursvoorzitter van TBI Holdings, maakt zich volgens Het Financieele Dagblad zorgen over de prijsstijgingen. ‘Dit zal sommige projecten gaan raken,’ zegt hij in een toelichting op de jaarcijfers.