Ooms ontwikkelt 95 woningen in Leeuwesteyn Leidsche Rijn

De gemeente Utrecht heeft Ooms Bouw & Ontwikkeling geselecteerd voor de ontwikkeling en realisatie van 95 woningen op bouwveld 6 van Leeuwesteyn (Leidsche Rijn).

'Het plan voor bouwveld 6 wordt gekenmerkt door een fraaie stedelijke buitenrand, welke is geïnspireerd door de Utrechtse Art-Deco-stijl, met een verrassende, intieme binnenkant en zeer hoge uitgangspunten ten aanzien van duurzaamheid en circulariteit', aldus de ontwikkelaar. De naam van het project, Leeuweplaats, is afgeleid van de binnenplaats in het hart van het plan. Deze binnenplaats is een aaneenschakeling van verschillende intieme stedelijke ruimten met elk hun eigen karakter.

Het plan is tot stand gekomen in samenwerking met Heren 5 architecten, FaroARO architecten, Strootman Landschapsarchitecten, Merosch, Beumer Garantiemakelaars en Vero Visuals.

De gemeente Utrecht heeft in het vierde kwartaal van 2017 een selectieprocedure gestart voor de ontwikkeling van 75 tot 95 koopwoningen op bouwveld 6 in Leeuwesteyn. Leeuwesteyn wordt een duurzame woonbuurt met een Utrechts karakter: stedelijk maar groen, smalle stegen en brede lanen, gevelstoepjes en een herkenbare architectuur. Bouwveld 6 is gelegen tussen de Tweede Muntmeesterlaan en het Oeverpark langs het Amsterdam-Rijnkanaal.

Leeuweplaats biedt woningen voor zowel starters als gezinnen. Minimaal 30% van de woningen heeft een vrij op naam-prijs van maximaal €215.000 (prijspeil 1-1-2018). Er is weloverwogen gekozen om enkel grondgebonden woningen met flexibele en eenvoudig aan te passen plattegronden te handhaven, zo blijven de woningen toekomstbestendig. Door een samenwerking met twee architectenbureaus, Heren 5 en Faro, heeft het plan diversiteit aan woningen. Langs de Tweede Muntmeesterlaan kenmerken de woningen zich door wisselende gevels en krijgen deze woningen standaard een hogere verdiepingshoogte op de begane grond. Langs het Oeverpark vormt het architectuurbeeld meer stedelijke wand langs de natuurlijke ruimte.

In het plan worden de wensen van potentiele kopers vooraf meegenomen in het ontwerp. Er zullen meerdere contactmomenten zijn met de toekomstige bewoners om samen in te gaan op onder andere de plattegronden van de woningen, de erfafscheidingen, de invulling van de gemeenschappelijke ruimtes (zoals de parkeerhoven en de binnenplaats) en mogelijke extra, duurzaamheidsopties.

De binnenplaats, ontworpen door Strootman, is een verbindingsgebied tussen de laan en het Oeverpark. De entree tot de binnenplaats begint met een woonstraat vanaf Tweede Muntmeesterlaan. De woningen hebben hier direct hun voordeur aan de straat.