Vorm en Groosman winnen tender kavel H1 in Leidsche Rijn Centrum

De gemeente Utrecht heeft ontwikkelaar Vorm en architecten- en adviesbureau Groosman geselecteerd voor de ontwikkeling van kavel H1 in Leidsche Rijn Centrum.

De selectie vond plaats op basis van minimumeisen, plankwaliteit en een op te geven energie prestatie coëfficiënt (EPC) en GPR-score. Voor kavel H1 hebben Vorm en Groosman een statig en rijk gedetailleerd gebouw ontworpen dat fier aan het park staat, duurzaam en toekomstgericht. Oplevering staat gepland voor 2019.

Kavel H1 is gelegen op de kop van Leidsche Rijn Centrum en aan Park Leeuwesteyn. De Parkwachter is zo opgezet dat het een alzijdige uitstraling heeft, waarbij de 43 ruimte appartementen middels vier portieken worden ontsloten. Alle woningen hebben een oriëntatie op de levendigheid van het centrum en de rust van het park en genieten optimaal van het uitzicht. Het gebouw vormt de afronding aan Park Leeuwesteyn en staat als een ‘statig element’ aan de groene ruimte.
 
In aansluiting op de architectuur in Leidsche Rijn Centrum heeft ons gebouw een klassieke opbouw met een duidelijke driedeling; een plint, een middenlijf en een kroon. Het gebouw heeft een heldere structuur die op de gevels en een strak classicistisch grid wordt vertaald. Vanuit de klassieke opbouw en de keuze voor de portiek ontsluiting ontstaat er een grote differentiatie in woningtypes.
 
In Leidsche Rijn Centrum wordt een hoogteverschil van 7 meter overbrugd. Het hoogteverschil  (1,7 meter) dat over de lengte van de kavel ontstaat komt tot uiting in de plint van het gebouw. In deze plint zijn unieke woningen gesitueerd met een verdiepingshoogte variërend van 4,5 meter tot 6 meter en met een directe relatie met het park.
Op de eerste tot en met de vierde verdieping komen luxe appartementen met riante balkons aan de parkzijde, op de vijfde verdieping worden vier penthouses met een dakterras aan de kant van het park gerealiseerd. De appartementen op de koppen van het gebouw worden benadrukt door een extra hoogte en vormen de kroon op het gebouw.
De bergingen en parkeerruimtes zijn ondergronds opgelost en dus uit het zicht.
 
Er wordt een hoge mate van duurzaamheid nagestreefd. Tot de duurzame maatregelen behoren de integratie van zonnepanelen op de gevel aan de zijde van de Grauwaartsingel en de toepassing van circulaire materialen.