Ontwikkelaarsdebat op Provada: Ruimte voor commerciële ontwikkeling

Ontwikkelaars hebben in deze coronacrisis hun eigen problemen. Wabe van Enk van PropertyNL sprak op de Provada met Bart Meijer van MRP en Enno Otten van COD/Borghese over hun ervaringen.

Als commercieel vastgoedontwikkelaars komen zij woningontwikkelaars als BPD en VolkerWessels overal tegen, maar ze denken beiden dat er genoeg ruimte is voor iedereen. De creativiteit waarom ze bekend staan, zal ook altijd waardevol zijn in de praktijk. Gemeenten hebben nog steeds behoefte aan architectuur en creativiteit wordt zeker gewaardeerd.

COD/Borghese houdt zich meer dan voorheen met woningen bezig. Otten heeft het kort over 800 woningen op het Maanplein op de Haagse Binckhorst, maar ook elders worden woningen ontwikkeld, zoals op het NDSM-terrein, hetzij van de grond af, hetzij door transformatie. COD/Borghese heeft ook 1100 woningen in de planning voor Spot, een locatie in Amsterdam Zuidoost, waar het zes verhuurde kantoren heeft gekocht.

COD/Borghese heeft de Megastores in Den Haag overgenomen van MRP. Otten is nog steeds blij met zijn aankoop; hij denkt dat er potentie genoeg is. De winkels moeten ‘meer naar buiten worden gekeerd’, zoals hij dat zegt, en er kunnen woningen bij in het gebied. De winkels die er nu zijn, zijn precies de winkels die profiteren van de corona-retailtrend, zoals de Praxis. Meijer is ook nog steeds tevreden over de verkoop. Omdat MRP een minderheidspositie had in de Megastores, kon hij de benodigde veranderingen niet doorvoeren.