Pels Rijcken, een kantoor in de Top-10 met vastgoedjuristen, is slachtoffer geworden van een onbegrijpelijke fraude door zijn voormalige bestuursvoorzitter, Frank Oranje.
Onderzoek naar de verdenkingen wijst uit dat hij in drie dossiers jarenlang substantiële bedragen heeft onttrokken en deze heeft overgeboekt naar eigen rekeningen. Oranje fungeerde daarbij als escrow-agent – de onafhankelijke derde bij grote transacties.
Het kantoor heeft in september 2020 de verdenkingen niet naar buiten gebracht, omdat Frank Oranje kort daarna zelfmoord heeft gepleegd.
Pels Rijcken heeft gemeld dat de onttrokken gelden inmiddels zijn aangezuiverd en dat deze alsnog de rechthebbenden snel zullen bereiken. Het kantoor heeft niet gemeld wie de gedupeerde partijen zijn.
In september 2020 is Pels Rijcken door het Openbaar Ministerie geïnformeerd dat hun notaris en bestuursvoorzitter Frank Oranje onderwerp was van strafrechtelijk onderzoek. Hij heeft zijn functies toen onmiddellijk neergelegd en is geschorst. Pels Rijcken is als kantoor geen verdachte en er is geen enkele aanwijzing dat andere medewerkers van Pels Rijcken bij de fraude van Oranje zijn betrokken. Pels Rijcken heeft ook zelf aangifte gedaan tegen Oranje.
Pels Rijcken heeft een extern onderzoek door Deloitte Forensic & Dispute Services laten instellen om de onderste steen boven te krijgen. Uit de eerste onderzoeksresultaten werd duidelijk dat sprake was van fraude. Oranje heeft over zijn handelen geen uitleg willen geven aan Pels Rijcken.
Het eigen onderzoek is inmiddels nagenoeg afgerond. Gebleken is volgens Pels Rijcken dat Oranje substantiële bedragen via omwegen naar privérekeningen heeft gesluisd. De overboekingen hebben over een periode van vele jaren plaatsgevonden en hebben betrekking op drie ondernemingsrechtelijke dossiers die door hem als escrow-agent werden beheerd.
Hij heeft volgens Pels Rijcken deze overboekingen een regulier voorkomen gegeven door geraffineerd frauduleus handelen, onder meer met valse documenten, waardoor dit bij het kantoor en bij de rechthebbenden op de gelden onopgemerkt is gebleven. Om elk risico op dergelijke misleiding in de toekomst uit te sluiten, zijn daarop in overleg met Deloitte de interne beheersmaatregelen aangescherpt.
Pels Rijcken is geschokt door het gedrag van Oranje en begrijpt niet wat hem heeft bewogen. Kort na de aangifte heeft Oranje op 58-jarige leeftijd zelfmoord gepleegd. Het kantoor moet sindsdien in tweestrijd hebben geleefd. Uit medeleven met de nabestaanden heeft het overgebleven bestuur de wetenschap over aangifte, fraude en schorsing tot deze week verzwegen.
Het cv van Oranje was onberispelijk. Hij was sinds 1988 werkzaam in het notariaat en werkte meer dan 25 jaar bij Pels Rijcken. In 2015 werd hij voorzitter van de sectie Ondernemingsrecht en in 2018 bestuursvoorzitter. Bij zijn overlijden beschreven zijn bestuursleden Pieter Stuijt en Hans Besselink hem als een ‘notaris met liefde voor de advocatuur’. Ook kwam zijn veelzijdigheid aan de orde: niet alleen een vakman, maar ook een liefhebber van dans en moderne kunst en een echte sportman. Zo completeerde hij in 2018 in Tokio zijn 5 grootste marathons ter wereld en beklom hij met kantoorgenoten per racefiets de Mont Ventoux.
Zijn kansen op fraude bij de drie dossiers kunnen te maken hebben met zijn praktijk, die was gericht op (inter)nationale ondernemingen. Bij de Britse onderzoeksorganisatie Legal500 stond hij bekend als specialist voor zeer vermogenden bij complexe veilingen met een IT-component.