Ombouw leegstaande winkels kan duizenden nieuwe woningen opleveren

Het samenbrengen van het overschot op de winkelmarkt met het tekort op de woningmarkt, maakt het mogelijk om tot 14.0000 woningen te realiseren in bestaand stedelijk gebied. Dat schrijven economen van Rabobank in de jongste Transformatieatlas Retail. Daarnaast leidt transformatie tot een halvering van de structurele winkelleegstand.

Nederland kampt met 3,16 miljoen m² leegstaand winkelvloeroppervlak (wvo), waarvan circa 30% structureel (langer dan drie jaar) en 40%  langdurig (één tot drie jaar) leeg staat. Een deel van de langdurige leegstand zal ook niet meer in gebruik worden genomen. De woningmarkt kampt daarentegen met een fors tekort. ‘Door het samenbrengen van overschot en tekort kan er een win-winsituatie ontstaan voor zowel de winkel- als de woningmarkt’, aldus Christian Lennartz, senior econoom bij Rabobank.

De match tussen leegstaande winkels, die mogelijk om te bouwen zijn tot woningen, en de feitelijke kansrijkheid van de lokale woningmarkten, resulteert in een reële transformatieopgave van ongeveer 500.000 m² wvo. Dit zou een halvering van de structurele winkelleegstand betekenen. Uitgaande van een gemiddeld woonoppervlak van 50 tot 100 m² bvo, biedt dat de mogelijkheid om 7.000 tot 14.000 woningen te realiseren.

De Transformatieatlas Retail maakt inzichtelijk waar de beste kansen liggen om leegstaande winkels te transformeren naar een kansrijk alternatief. Grote steden als Den Haag, Eindhoven, Breda, Assen, Roermond, Ede en Veenendaal hebben veel transformatiemogelijkheden. Rotterdam heeft bij uitstek de grootste transformatiepotentie.

img
Redacteur
Profiel