OTB-TU Delft: aanbod koopwoningmarkt steeds nijpender

Door onvoldoende aanbod van nieuwbouwwoningen en een volledig omgeslagen koopproces op de markt van bestaande woningen, droogt het aanbod van koopwoningen steeds verder op.

Zo blijkt uit de Monitor Koopwoningmarkt over het tweede kwartaal van 2018 van het Expertisecentrum Woningwaarde van de Technische Universiteit Delft. Consumenten willen wel kopen, maar hebben steeds minder te kiezen. De meeste woningmarktgebieden kennen inmiddels een krappe tot zeer krappe koopwoningmarkt.

Woningeigenaren willen volgens het Expertisecentrum Woningwaarde steeds vaker eerst zeker zijn van de koop van een andere woning, voordat zij hun eigen woning te koop aanbieden. Daardoor neemt het aanbod aan bestaande koopwoningen nog verder af. De krapte-indicator voor bestaande woningen staat inmiddels op 3,8. Sinds het begin van deze eeuw konden kopers niet eerder uit zo weinig te koop staande woningen kiezen.  

Onvoldoende aanbod zet de dynamiek op de koopwoningmarkt verder onder druk. Het Kadaster en de NVM registreren in het tweede kwartaal van 2018 tien procent minder woningtransacties dan een jaar eerder. Over de koopprijs valt nog maar weinig te onderhandelen. De mediane koopprijs van de NVM ligt in het tweede kwartaal van 2018 10,4% hoger dan een jaar geleden. 

 

img
Redacteur
Profiel