Nieuwe woningen in monumentaal Rotterdams GGD-gebouw

De gemeente Rotterdam en gebiedsontwikkelaar AM hebben een intentieovereenkomst gesloten voor de herontwikkeling van de voormalige gebouwen van de GGD en de Keuringsdienst van Waren in woningen en andere voorzieningen.

AM gaat een haalbaarheidsonderzoek verrichten om op deze centrumlocatie tussen de Schiedamsedijk en de Baan woningen en overige voorzieningen te ontwikkelen. Dat wil de gebiedsontwikkelaar doen met behoud van het monumentale voormalige GGD-gebouw aan het Vasteland. Jos Melchers, directeur gebiedsontwikkeling gemeente Rotterdam, en Wilco van den Ban, directeur AM Zuidwest, hebben de overeenkomst dinsdag getekend in München, tijdens de Expo Real.

Koop- en huurwoningen
Op de locatie in Cool Zuid van circa 7.400 m² komen koop- en huurwoningen (inclusief woningen in het sociale segment), evenals commerciële, zorg- en sportvoorzieningen. Daarmee krijgt het gebied een sterkere woon- en verblijfsfunctie en wint het aan aantrekkelijkheid. AM is al eigenaar van het gebouw van de voormalige Keuringsdienst van Waren aan de Baan 74. Na het succesvol afronden van het haalbaarheidsonderzoek zal de gemeente het GGD-gebouw verkopen aan AM. Inmiddels is de zoektocht naar een passend team van architecten gestart. AM en de gemeente zijn op zoek naar een team van ontwerpers dat gezien de diversiteit van de opgave zowel ervaring heeft met nieuwbouw als met renovatie en transformatie van bestaande bouw.

Nieuw binnenstedelijk wonen

‘Het is geweldig dat er op deze unieke locatie, hartje Rotterdam, bijna aan de voet van de Erasmusbrug, ruimte komt voor een stuk stad met bijzondere woningen en diverse voorzieningen. De mix aan type woningen biedt toekomstige bewoners een fijne plek, maar ook de huidige bewoners profiteren van de voorzieningen die er komen en van een prettige nieuwe buitenruimte,’ zegt directeur Melchers van de gemeente.

‘Door de locaties van de voormalige Keuringsdienst van Waren en de GGD samen te voegen, krijgt deze binnenstedelijke plek een schaal waarop wij een integrale ontwikkeling kunnen realiseren met diverse functies die elkaar aanvullen en versterken,’ voegt AM-directeur van den Ban toe.