Nieuwe risico-indicatoren voor vastgoed

Willem Vlaming, Peter van Gool en Alex Van de Minne presenteren twee nieuwe risico-indicatoren voor commercieel vastgoed tijdens het verkoopproces.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 7, 16 juli 2021

Het eerste risico (longitudinaal) heeft betrekking op het feit dat prijzen kunnen veranderen tussen het tijdstip van op de markt zetten na een (des)investeringsbesluit, en het tijdstip van het daadwerkelijk verkopen van een pand. Het tweede risico (idiosyncratisch) heeft betrekking op het feit dat het moeilijk is om de ‘juiste’ verkoopprijs te vinden, doordat er bijvoorbeeld weinig marktinformatie aanwezig is (‘transactieruis’).

Nieuwe methodologieën en de opkomst van ‘big data’ hebben ervoor gezorgd dat het steeds beter mogelijk is om de prijsontwikkeling van commercieel vastgoed in beeld te brengen. Zo brengt Real Capital Analytics (RCA) per kwartaal vastgoedprijsindexen uit voor 15 verschillende landen, waaronder voor Nederland en de regio Amsterdam. De auteurs zijn geïnteresseerd in wat zij beschouwen als de logische vervolgstap op het in kaart brengen van de prijsontwikkeling: wat is het risico van het investeren in direct vastgoed in Nederland?

Het volledige artikel van Willem Vlaming, Peter van Gool en Alex Van de Minne is te vinden op www.vogon.nl/artikelen