Nieuwe kabinet ambitieus op gebied woningbouw

Jaarlijks 100.000 woningen erbij, aanscherping van het huurbeleid en weer een minister op Volkshuisvesting & Ruimtelijke Ordening. Dat zijn in vogelvlucht de belangrijkste punten voor de vastgoedsector uit de woonparagraaf van het nieuwe coalitieakkoord, dat woensdag is gepresenteerd.

Het nieuwe kabinet wil vaart maken met de woningbouw om de huidige woningnood te ledigen. Daarom versnelt het de woningbouw tot rond de 100.000 woningen per jaar. ‘We streven ernaar dat ten minste twee derde van de woningen betaalbare huurwoningen en koopwoningen tot aan de grens van de Nationale Hypotheekgarantie zijn’, valt te lezen in het regeerakkoord met het motto: 'Omzien naar elkaar, vooruitkijken naar de toekomst'. 

Speciale aandacht gaat hierbij uit naar de bouw van woningen voor starters, senioren en middeninkomens. ‘Met het oog op de acute tekorten aan woningen voor studenten, spoedzoekers, arbeidsmigranten en daklozen is het streven om jaarlijks 15.000 tijdelijke woningen te bouwen en 15.000 eenheden extra te bereiken via transformatie van kantoren tot woningen. Er wordt gebouwd in heel Nederland, zowel binnen- als buitenstedelijk.’

Bescherming middenhuur
In het coalitieakkoord wordt ook gekozen voor aanscherping van het huurbeleid. Voor middenhuurwoningen (tussen €750 en €1000) wordt een vorm van huurprijsbescherming geïntroduceerd, zodanig dat wonen voor hen betaalbaar blijft. Maar het nieuwe Kabinet voegt daar direct aan toe dat het rendabel moet blijven voor institutionele beleggers om in deze woningen te investeren. IVBN vindt dat bij monde van Frank van Blokland ‘een duidelijk en verstandig uitgangspunt van het kabinet’. Daarnaast is de organisatie blij met de erkenning van het kabinet Rutte IV dat institutionele beleggers een prominente rol hebben om de woningbouw te stimuleren. Wel geeft Van Blokland aan dat IVBN blijft tegen het verregaand reguleren van bestaande middenhuurwoningen.

Terugkeer van de woonminister
Er komt weer een minister voor Volkshuisvesting & Ruimtelijk Ordening (VRO). Die ondersteunt gemeenten en provincies in het bepalen van woningbouwlocaties en maakt prestatieafspraken met hen. In de komende weken wordt bekend wie de post gaat bekleden.

Daarnaast wordt het Bouwbesluit verbeterd en worden belemmeringen voor woningbouw weggenomen. Voor de komende 10 jaar stelt Rutte IV in totaal €7,5 mrd beschikbaar voor goede ontsluiting van nieuwe woningen in de 14 verstedelijkingsgebieden en daarbuiten. ‘Deze middelen worden toegevoegd aan het mobiliteitsfonds en komen in overleg met de minister van Infrastructuur en Waterstaat, de minister voor VRO en de regionale overheden tot besteding.’

Ook schaft het nieuwe kabinet de verhuurderheffing af. In ruil daarvoor worden bindende prestatieafspraken gemaakt met de woningcorporaties, zodat de beschikbare investeringscapaciteit daadwerkelijk wordt gebruikt voor de bouw van flexwoningen, betaalbare huurwoningen, renovatie, verduurzaming en verbetering van de leefbaarheid van wijken.