Nieuwbouwproject Eerste Oosterparkstraat van Nedstede wint Amsterdamse Nieuwbouwprijs

Een nieuwbouwproject aan de Eerste Oosterparkstraat 88-126 in Amsterdam heeft de publieksprijs gewonnen.

Andere nieuwbouwprojecten zoals de Pontsteiger en de Steltloper haalden minder stemmen. De Amsterdamse Nieuwbouwprijs werd dit jaar voor de twaalfde keer uitgereikt. De afgelopen weken konden Amsterdammers stemmen op hun favoriete project. Meer dan 7500 mensen brachten hun stem uit. Wethouder Laurens Ivens en Fries Heinis, algemeen directeur Bouwend Nederland, reikten de prijs vrijdag uit. 

Het project Eerste Oosterparkstraat 88-126 is een zogenaamd 'vernieuwbouw­project'. Nedstede kocht het in februari 2019 van woningbouwvereniging Stadgenoot. Het project moest zorgen voor een opwaardering van de straat met onder meer een publiekstrekker in de vorm van een supermarkt van 1000 m².

De bestaande, eind negentiende-eeuwse panden, waren daarvoor niet geschikt. Ze waren te laag, te smal en te klein, maar slopen wilden de buurt en de politiek niet. De keuze viel daarom op historisch verantwoorde nieuwbouw die past in het karakter van de straat. 

Dat resulteerde in herbouw van de bestaande panden. Tijdens het slopen zijn oude elementen bewaard voor hergebruik, zoals gevelankers, balkonhekjes en natuurstenen ornamenten. Er werden 39 sociale huurwoningen, een supermarkt van ca. 1.000 m2 en zes winkels gerealiseerd.

‘Dit is een prachtig project waaraan je bijna niet ziet dat het nieuwbouw is’, zei wethouder Ivens na de uitreiking. ‘De panden lijken er al sinds 1900 te staan en alleen een opfrisbeurt te hebben gekregen. Buurtbewoners zijn goed betrokken bij de plannen en het resultaat mag er zijn.’