Nieuwbouwproject Aan de Zijdewende Nieuwegein officieel van start

Katja van Boeijen van woningcorporatie Woonin, wethouder Marieke van Schouten en Michiel de Vries, coo van bouwende projectontwikkelaar Vorm, gaven op 1 oktober het officiële startsein voor de realisatie van 85 projectmatige nieuwbouwwoningen in de wijk Galecop in Nieuwegein.

De inmiddels gesloopte GGZ-instelling van Altrecht in de Nieuwegeinse woonwijk maakt plaats voor 25 nul-op-de-meter woningen en 54 betaalbare huurappartementen. Met negen herenhuizen, acht levensloopbestendige woningen, zes twee-onder-een-kapwoningen, twee vrijstaande woningen en zes vrije kavels, is er ruimte voor elke levensfase in het nieuwbouwproject genaamd Aan de Zijdewende.

Daarnaast verrijst een nieuw appartementencomplex met 40 sociale huurwoningen van circa 50-70 m² en 14 middeldure huurappartementen van 70 m². Woningcorporatie Woonin gaat de woningen in de verhuur aanbieden. Dit gebeurt via DAK Regio Utrecht (voorheen Woningnet).

Katja van Boeijen (Woonin): “We zijn er heel blij mee dat we op deze plek in Nieuwegein sociale huurwoningen en middenhuurwoningen bouwen. Senioren uit de wijk Galecop krijgen voorrang bij toewijzing van de woningen. Er is hier grote behoefte aan.”

Natuur en leefbaarheid

Aan de Zijdewende, naar ontwerp van Schippers Architecten, is gelegen in een van de laatst ontwikkelde wijken van Nieuwegein, de grote wijk Galecop. Een plek te midden van veel groen en water met een brede groenzone, de Galecopperzoom. De locatie ligt centraal en grenst aan de stad Utrecht.

Michiel de Vries (Vorm): "Met het project Aan de Zijdewende creëren we niet alleen nieuwe woningen, maar geven we ook de omgeving een prachtige invulling met onder meer groene daken. We hebben veel aandacht besteed aan een natuurinclusief ontwerp, waarbij de integratie van waterretentie, wandelroutes en speelvoorzieningen centraal staat. Zo ontstaat er een duurzame, groene leefomgeving waar alle bewoners van de wijk kunnen genieten, en die bovendien bijdraagt aan biodiversiteit en klimaatbestendigheid. Een wijk waar wonen, natuur en ontspanning hand in hand gaan."

De nieuwe woonwijk krijgt halfverharde parkeerplaatsen en wadi’s die een slimme oplossing zijn voor regenwateropvang en -afvoer en plek bieden voor spel en ontspanning. Platte daken worden voorzien van mossedum om de biodiversiteit te bevorderen, woningen beter te isoleren en hittestress te verminderen.

Alle woningen zijn voorzien van een eigen warmte- en koude-opslaginstallatie met bronnen in de bodem, vloerverwarming en -koeling, een warmte-terugwinsysteem (WTW) en zonnepanelen op het dak. De eengezinswoningen worden Nul-op-de-Meter.