Nieuw leven voor voormalig broederhuis bij Rembrandtpark

Langs de Postjesweg aan de rand van het Rembrandtpark in Amsterdam heeft Stadgenoot het voormalige broederhuis verbouwd. 

Het ruim 2700 m² grote gebouw dat als onderkomen diende voor de broeders van de Sint Augustinuskerk en later is gebruikt als moskee, is getransformeerd naar een woongebouw met horecavoorziening. De bouwkosten bedrogen € 2,8 mln.
Het U-vormige pand stond op de nominatie om te worden gesloopt, maar inmiddels vinden diverse ondernemers, bewoners en bezoekers er weer de rust, die er reeds vanaf de oorsprong in 1932 heerste. Er blijkt een goede synergie te zijn ontstaan tussen gebruikers: statushouders, starters (waaronder veel studenten), twee huiseigenaren en een horecazaak BarTac.

Onbevlekte Ontvangenis
Oorspronkelijk maakte Het Broederhuis deel uit van een rooms-katholiek complex met de Sint Augustinuskerk en de Augustinusschool, ontworpen en gebouwd in 1931-1933, door architect K.P. Tholens. Het was een klooster van de Congregatie Broeders Maria Onbevlekte Ontvangenis uit Maastricht. De broeders gaven les aan de wederopbouwscholen in West. In 1977 werd De Sint Augustinuskerk gesloopt, daarna zou Het broederhuis hetzelfde lot wachten. Voor woningbouwvereniging Stadgenoot - die het pand in bezit kreeg - leek het onhaalbaar om het rendabel te renoveren.

Daar kwam verandering in toen Villanova architecten een plan ontwikkelde voor de transformatie naar wonen. Starterswoningen binnen de sociale sector bleken hierbij het beste in de bestaande structuur te passen.

Kloosterkamers
De voormalige kloosterkamers zijn omgebouwd tot huurstudio’s voor starters en statushouders. De gevels aan de binnenplaats zijn verwijderd. De woonunits zijn uitgebreid op de voormalige binnenplaats en in de  gangen zijn badkamers gemaakt. Hierdoor de kregen de woningen aanzienlijk meer woonoppervlak. Alle aanwezige studio’s zijn voorzien van 2,4 meter diepe veranda’s op een nieuwe staalconstructie. Hierdoor ontstond tevens een ontsluiting voor de woningen op de verdieping.

Met de nieuwe indeling konden 30 woonunits worden gerealiseerd. Het karakter van het oorspronkelijke gebouw is zoveel mogelijk in tact gelaten. De vrij gesloten buitengevels, de gangwanden, maar ook de kapel, de corridors, de trappenhuizen en de daken zijn behouden. Ook de bestaande gevelkozijnen zijn grotendeels gehandhaafd. Daar waar nodig zijn vanzelfsprekende verbeteringen aangebracht.

Bloemkozijnen
Dankzij bloemkozijnen onder de hoge kerkramen aan de binnentuin, heeft ook de kapelruimte daglicht en uitzicht gekregen. Hier zijn twee luxe vrije sector koopwoningen gerealiseerd. In deze kapelwoningen zijn (deels) tussenverdiepingen aangebracht. Enerzijds om de hoogte optimaal te benutten, anderzijds om slaapkamers te creëren. De badkamers - op de (deels) bestaande entresols - sluiten aan op de nieuwe dakterrassen. Tenslotte is er met BarTack over de hele breedte aan de voorgevel een aantrekkelijke horecagelegenheid gerealiseerd.