Nederlandse woningportefeuille voor half miljard over naar nieuw Canadees woningfonds

Twee Canadese beleggingsinstellingen hebben een grote portefeuille van Nederlandse woningen en appartementen ondergebracht in een nieuw fonds dat zich richt op de woningmarkt in Europa.

Met de transactie is een bedrag gemoeid van € 558 mln.

De portefeuille is opgebouwd door het Canadese beursgenoteerde vastgoedfonds Canadian Apartment Properties Real Estate Investment Trust (Capreit) en omvat 2091 appartementen in 41 complexen en verschillende steden. Koper is de eveneens Canadese European Commercial Real Estate investment Trust (Ecreit).

Het gaat om een transactie in aandelen en contanten.

De portefeuille wordt door Ecreit ondergebracht in de eerste Canadese REIT die zich richt op Europese woningen. Capreit heeft de portefeuille de afgelopen twee jaar opgebouwd via aankopen van verschillende aanbieders.

In december vorig jaar nam Capreit een pakket van 526 gezinswoningen en 14 grondgebonden woningen over van CBRE Global Investors. Daarvoor werden woningen overgenomen van onder andere Altera Vastgoed en Syntrus Achmea Real Estate & Finance.

Voor de acquisities in Nederland was Capreit een joint-venture aangegaan met Rubens Capital partners. Samen hebben ze meer dan 2000 woningen verworven, waarvan ongeveer drie kwart in de Randstad ligt.

De portefeuille Nederlandse woningen die Capreit nu heeft verkocht is 6% van de totale woningportefeuille van de Canadese trust. Capreit heeft na aankoop van nieuwe woningen strategische investeringen gedaan in de portefeuille waardoor huurverhogingen konden worden gerealiseerd.

Omdat de transactie deels in aandelen wordt betaald, verwerft Capreit 58% van de Ecreit-portefeuille.

Overigens zal Ecreit na formele afronding van de transactie in het eerste kwartaal 2019 zijn naam veranderen in Eres.

Het nieuwe fonds Eres zal zich richten op de Europese woningmarkt, in eerste instantie op die in Nederland. Beide partijen zien grote kansen in de woningmarkt in ons land vanwege de solide economische groei enerzijds en het grote tekort aan huurwoningen in de grotere steden en de trage planning anderzijds.

Capreit had al een eigen organisatie in Nederland opgezet, die zich met het management van de portefeuille blijft bezighouden.

De portefeuille van Ecreit bestond uit drie kantoorpanden, twee in Duitsland en de derde in België. Deze hebben een boekwaarde van in totaal € 136 mln en hebben een bezettingsgraad van 99%. Gezien de focus op de woningmarkt zal Ecreit zich terugtrekken uit de kantoormarkt in Europa.

Met de effectuering van de transactie wordt een Pipeline-overeenkomst van kracht waarbij Capreit $ 250 mln aan Eres beschikbaar stelt voor verdere aankopen die het budget van het nieuwe fonds te boven gaan.

Trustee Arjan Breure van Ecreit zal deze functie voortzetten bij Eres.