Nederlandse huurprijzen keren terug naar pre-pandemisch niveau

De huurprijzen voor appartementen zijn weer terug op het niveau van voor de coronapandemie. Dat blijkt uit het Q3 Rent Index-rapport van HousingAnywhere.

 

De krapte op de markt zorgt ervoor dat prijzen blijven stijgen, een krapte die nog nijpender wordt doordat tijdelijke woningen weer worden ingezet voor toerisme. De prijzen voor appartementen zijn het afgelopen jaar het meest gestegen in Utrecht (6,3%), Rotterdam (5,4%) en Den Haag (4,1%). Amsterdam en Rotterdam staan in de top 5 van duurste Europese steden: Amsterdam €1.636 en Rotterdam €1.374.

De huurstijging van appartementen kan een gevolg zijn van de voorkeur van woningzoekenden voor meer onafhankelijke ruimte. Door de combinatie van wonen, werk en studie thuis, wordt er meer waarde gehecht aan afzonderlijke ruimtes. Daarnaast was er door het stilleggen van de reiswereld ruimte beschikbaar die normaal voor het toerisme beschikbaar was.

“Het tekort van toegankelijke huurwoningen voelde in 2020 minder ernstig doordat woningen die normaal gesproken voor de korte termijn bestemd waren, beschikbaar werden gesteld voor verhuur op langere termijn vanwege de wereldwijde mobiliteitsbeperkingen. Echter, zoals voorspeld, zien we nu een omkering van deze trend, aangezien de verhuur voor het toerisme weer nieuw leven krijgt”, zegt Djordy Seelmann, CEO van HousingAnywhere. “Tekorten zullen nog nijpender worden zodra alle reisbeperkingen zijn opgeheven, wat betekent dat gemeenten zo snel mogelijk op zoek moeten naar tegenmaatregelen.”

img
Redacteur
Profiel