Na ING kiest ook Rabo voor Calcasa

Na ING Bank accepteert ook de Rabobank de Desktop Taxatie van Calcasa als taxatievorm voor woningen, zo heeft het Delftse datacentrum laten weten.

Rabobank werkt op dit moment al met de modelmatige Calcasa-waarderingen bij hypotheekverstrekking. Per eind juli worden deze waarderingen vervangen door de Calcasa Desktop Taxatie ter onderbouwing van de marktwaarde.

De Europese bankenautoriteit had namelijk uitgevaardigd dat banken niet meer alleen modelmatig mogen taxeren, maar dat daar ook een fysieke vastgoedtaxateur aan te pas moet komen. Na een uitgebreide review heeft Rabobank besloten de Calcasa Desktop Taxatie als alternatief naast een fysieke taxatie te accepteren. Op deze manier blijft het voor klanten van de Rabobank in veel gevallen mogelijk om op een efficiënte en klantvriendelijke manier hun woning te laten taxeren.

Martin Damen, product manager Hypotheken van Rabobank is blij met de Desktop Taxatie: ‘We werken al jaren met de Calcasa-waarderingen ter vervanging van traditionele taxaties. Calcasa heeft een robuust en betrouwbaar waarderingsmodel, waardoor het mogelijk is om de laag-risico objecten efficiënt te taxeren. Onze klanten hebben zo snel duidelijkheid en het bespaart ze honderden euro’s.’

De Desktop Taxatie zit tussen een modelmatige en fysieke taxatie in. De waarde van een woning wordt op afstand bepaald. Dit is mogelijk omdat de desktop-taxateur bij het taxeren van de woning wordt ondersteund door het geautomatiseerde waarderingsmodel en de woningmarktinformatie van Calcasa. Het Calcasa-model berekent de waarde, de desktop-taxateur evalueert en beoordeelt dit waardevoorstel. 

Volgens Calcasa combineert de Desktop Taxatie het beste van twee werelden: de specialistische kennis van de taxateur en de kracht van objectieve data. Dit product geldt alleen voor woningen. Op het gebied van commercieel vastgoed is altijd een taxateur nodig.