Mondiaal herstel lonkt voor commercieel vastgoed maar niet overal

De Amerikaanse investeringsmanager Nuveen constateert een omslagpunt in het mondiale beleggingsklimaat voor commercieel vastgoed. Gemiddeld genomen worden er weer zwarte cijfers geschreven, maar niet in alle markten. 

Nuveen stak de de thermometer in de markt aan de hand van cijfers over het tweede kwartaal van de meest recente MSCI Global Property Index. In het tweede kwartaal moest er mondiaal 0,74% afgewaardeerd worden op commercieel vastgoedbezit: woningen, industrial (logistiek), kantoren en retail. Stijgende huurinkomsten (+1.07%) leidden uiteindelijk tot een rendement van 0,33%, het eerste postieve kwartaal sinds het tweede kwartaal van 2022. Alleen in de Verenigde Staten (-0.09%), Ierland (-0,22) en Australië (-3,07%) was er nog sprake van miniem of significant negatief rendement. Op basis van voorlopige cijfers verwacht Nuveen voor de Verenigde Staten een plus in de derde kwartaal van 0,25%.   

Suburbia USA meer in trek

Gekeken naar de ontwikkeling van de transactieprijzen van het eerste kwartaal op het tweede kwartaal wordt duidelijk dat het marktherstel sterk afhankelijk is van de specifieke locatie en de assetclass. In de Verenigde Staten liggen de transactieprijzen voor kantoren in Central Business Districts nog altijd 27,4% lager dan voor de laatste piek in 2022. Dat geldt met name voor de echte stadscentra: op Manhattan lieten de kantorenprijzen kwartaal op kwartaal in het tweede kwartaal van 2024 een daling van 3% zien, waar sububs een plus laten zien. Een zelfde patroon is ook zichtbaar in steden als Boston en San Francisco. Hoewel Nederland, met Amsterdam als belangrijkste vastgoedmarkt, over de volle breedte positief scoort wat rendement betreft, noteerde MSCI voor ons land en de hoofdstad een daling van de transactieprijzen voor commercieel vastgoed met 1,5%. 

Herstel na eerdere crises

Nuveen gaat ervanuit dat de correctie op de mondiale vastgoedmarkten nu bijna rond is en er sterk herstel lonkt. Daarbij put de investeringsmanager uit gegevens na eerdere crises. Na de mondiale recessie begin jaren 90 haalden investeerders in de vijf jaar daarna een cumulatief rendement van 78% binnen, na de dotcom-crisis begin deze eeuw in dezelfde tijdspanne zelfs 98%. De vijf jaar na de financiële crisis die begon met het omvallen van Lehman Brothers zagen investeerders een cumulatief rendement van 86%. 

'De vooruitzichten voor mondiaal commercieel vastgoed zijn verbeterd, maar het stijgende tij zal niet niet alle boten omhoog tillen', aldus Donald Hll, global head of real estate research bij Nuveen. 'Bijvoorbeeld de Amerikaanse kantorenmarkt heeft nog altijd de nodige uitdagingen voor zich en een breed herstel van dat segment op korte termijn is hoogst onwaarschijnlijk. Het onderstreept het belang van onderzoek en selectiviteit voor investeerders.'