Militair Hospitaal in Amersfoort te koop

Het voormalige Militair Hospitaal in Amersfoort staat te koop. De gemeente wilde het 2,2 hectare grote terrein met daarop een aantal rijksmonumenten vorig jaar kopen, maar kreeg geen overeenstemming met het Rijksvastgoedbedrijf.

Nu biedt het Rijksvastgoedbedrijf het complex aan de Hogeweg 70 aan via een openbare inschrijving met voorselectie. De voorselectie sluit 24 juni 2019.

Volgens het AD vond de gemeente Amersfoort de vraagprijs te hoog. Het Rijksvastgoedbedrijf zou bij het bepalen van de koopprijs uitgaan van de huidige kantoorbestemming, terwijl de gemeente inzet op woningbouw met tenminste 35% sociale huur.

Het complex ligt nabij het historische centrum en biedt volgens het Rijksvastgoedbedrijf de mogelijkheid tot herontwikkeling. Het bestaat uit een ensemble van historische gebouwen in een parkachtige setting (1877-1894). Door de setting van de gebouwdelen ontstaan in het gebied meerdere besloten (groene) buitenruimtes. De oorspronkelijke hoofdentree is gelegen aan de Hogeweg. De huidige entree is gelegen aan het Zeevaarderspad. Het terrein is grotendeels omgeven door een gracht en volledig omheind met in totaal circa 78 parkeerplaatsen.

Hoofdgebouw uit 1877
Het statige hoofdgebouw (1877) met verbonden barakken heeft een bruto vloeroppervlak van 3856 m². Het gebouw bestaat uit een kelder met daarboven, op een plint, twee bouwlagen, een mezzanino (tussen verdieping) en een zolder. Het hoofdgebouw heeft een middenbeuk waarin zich de voormalige hoofdentree, het trappenhuis en de achteruitgang bevinden. Via het trappenhuis, aan de achterzijde van het gebouw, zijn de verdieping en de mezzanino bereikbaar. De zolder is vanuit de mezzanino via een eenvoudige steile houten trap toegankelijk. Evenwijdig aan de voorgevel bevindt zich op alle lagen een middengang die de verschillende ruimtes ontsluit.

Barakken
Op de hoeken van het hoofdgebouw bevinden zich kwartronde verbindingsvleugels die naar vier barakken (1877) leiden. Aan weerszijden van het entreegebied bevinden zich nog twee barakken (1894). Deze twee barakken zijn met rechte gangen verbonden aan de kwartronde verbindingsvleugels. In deze rechte gangen bevinden zich uitgangen naar buiten toe. Aan de noordzijde van het complex, nabij de achteruitgang van het terrein, bevindt zich een vrijstaande barak (1877) van 417 m² groot met op beide koppen een entree.

Op het achterterrein, tussen het hoofdgebouw en de vrijstaande barak uit 1877 bevinden zich twee vrijstaande gebouwen (1915) met een bruto vloeroppervlak van 335 m² en 423 m². Beide gebouwen bestaan uit twee langgerekte volumes van één bouwlaag met kap. Deze vrijstaande gebouwen kunnen eventueel onder strikte voorwaarden worden vervangen door nieuwbouw. Op het terrein staan ook verschillende oude hoogwaardige bomen.

Het hoofdgebouw van het Militair Hospitaal met verbindingsvleugels en de zeven barakken zijn Rijksmonument. De bouwkundige staat en gebouwindeling zijn nagenoeg geheel oorspronkelijk, met uitzondering van de na circa 1950 toegevoegde gebouwdelen.

Wonen is ook welkom
Het complex heeft momenteel de enkelbestemming ‘Kantoor’. In samenwerking met de gemeente Amersfoort is een Notitie van Uitgangspunten en Randvoorwaarden opgesteld voor een mogelijke herontwikkeling van het complex. Deze is op 3 maart 2015 vastgesteld door het college en biedt ruimte voor nieuwe functies en transformatie, waarbij aandacht wordt gevraagd voor de kernwaarden van de monumentale status. Functies dienen een goede bijdrage te leveren aan de economie en het imago van Amersfoort. Maar ook 'gewone' functies als wonen of kleinschalige bedrijvigheid zijn welkom.

Gevangenis in Utrecht
Binnenkort doet de Rijksvastgoedbedrijf ook de voormalige gevangenis aan het Wolvenplein in de Utrechtse binnenstad in de verkoop. Dit gevangeniscomplex is 11.565 m² bvo groot en wordt thans tijdelijk verhuurd door Bewaakt en Bewoond aan creatieve en startende ondernemers en zzp-ers. Ook is er horeca te vinden en worden er culturele evenementen en festivals georganiseerd.
Het gebouw deels uit 1852 ligt aan de Singel en is in 2001 nog ingrijpend verbouwd. In 2014 ging de gevangenis dicht.

Laatste nieuws

Evenementen