Meeste verhuurders schieten huurder te hulp

4 op de 5 particuliere verhuurders van winkel- of horecavastgoed zijn hun huurders sinds de gedwongen sluiting vanaf 15 december jl. financieel tegemoet gekomen, meldt Vastgoed Belang.

In 60% van de hulp gaat het om het kwijtschelden van (een deel van) de huur en in 40% om uitstel van de huurbetalingen. Verhuurders wijzen er echter op dat hun grens in zicht is. Zij doen daarom een noodoproep aan banken en andere financiers om nu over de brug te komen door uitstel van aflossingen te verlenen aan huurders en verhuurders die daarom vragen. Volgens de verhuurders is dat nodig om te voorkomen dat in de kern gezonde ondernemers met de eindstreep in zicht alsnog omvallen.

De cijfers komen uit een onderzoek onder de leden van vereniging voor particuliere beleggers Vastgoed Belang. Het betreft huurders met minstens 25% omzetverlies. Daarvan is driekwart een MKB-onderneming en het overige kwart een grootwinkelbedrijf of internationale keten. De aan het onderzoek deelnemende verhuurders hebben sinds 15 december in totaal 640 maanden aan huur kwijtgescholden of uitgesteld.

Ook niet-financiële of géén regeling
Een kwart van de verhuurders heeft (ook) een alternatieve regeling getroffen met huurders die in de knel zijn geraakt . Het gaat vooral om het flexibel omspringen met betaaldata, afgesproken huurverhogingen achterwege laten, gestorte borg verrekenen met achterstallige huur of – als de huurder daarom vraagt – het vroegtijdig beëindigen van het huurcontract.

Er is niet altijd sprake van een regeling. De voornaamste redenen zijn dat de winkelondernemer het omzetverlies zelf kan opvangen, geen inzicht wil geven in het omzetverlies, te hoge eisen stelt of eenzijdige actie neemt. Vooral kleinere particuliere verhuurders die een winkelruimte verhuren als pensioenvoorziening melden niet zomaar de huur kwijt te kunnen schelden of uitstellen zonder zelf in de problemen te komen. Voor deze verhuurders is geen overheidssteun beschikbaar.

Noodoproep aan banken
Uit het onderzoek blijkt dat verhuurders zich grote zorgen maken over de toekomst. Wanneer de komende maanden buffers van verhuurders en huurders opraken en de lockdown voortduurt, zal de overheidssteun steeds vaker tekort schieten. De enige manier om faillissementen op grote schaal van in de kern gezonde ondernemers te voorkomen is winkels en de horeca zo snel mogelijk de ruimte te geven om op verantwoorde wijze weer open te gaan. Maar zelfs als daar snel ruimte voor komt, zullen de inkomsten nog lange tijd achterblijven.

Vastgoed Belang: ‘Daarom doen verhuurders een dringend beroep op banken om generiek een halfjaar uitstel van aflossingen te verlenen aan getroffen huurders en verhuurders die daarom vragen. Banken en andere financiers moeten nu laten zien dat ze zich bewust zijn van de ongekende crisis waarin de sector zich bevindt en drastische maatregelen durven nemen. Het gaat slechts om uitstel van betalingen en zonder hulp van financiers zullen veel ondernemers met de eindstreep in zicht alsnog omvallen.’