Markt voor vastgoed denkt mee met Meer Wel

Ruim 150 mensen uit diverse disciplines hebben meegeschreven aan ‘Meer Wel’. Op 7 september volgt een verdiepingsslag voor het vastgoed.

Door Wabe van Enk
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 8, 27 augustus 2021

Wat is de overeenkomst tussen Maria Molenaar, Wiebe Draijer, Herman Wijffels, Barbara Baarsma, Marleen Stikker, Arnoud Boot, Wimar Jaeger, Walther Ploos van Amstel en Mickey Huibregtsen? Zij vervullen allemaal voortrekkersrollen in het grote initiatief om mee te denken over de nieuwe structuur van Nederland in de 21 eeuw, ‘Meer Wel’ geheten.
Verspreid over 16 teams hebben ruim 150 mensen, afkomstig uit wetenschap, onderwijs, bedrijfsleven, organisaties en overheid, meegeschreven aan ‘Meer Wel’, onder leiding van topmanager en sportbestuurder Mickey Huibregtsen.
Op 7 september om 10 uur volgt in het WTC Utrecht een verdiepingsslag gericht op het vastgoed, onder leiding van Wabe van Enk, de hoofdredacteur van PropertyNL.

Visie vanuit het vastgoed
Een van de 16 teams is het team huisvesting en ruimtelijke ordening ‘Leven in een land met een plan’ onder leiding van Maria Molenaar. Het team met Roel van de Bilt, Gijs van den Boomen, Caroline Bos, Ellen van Bueren, Onno Dwars, Piet Eichholtz, David Evers, Adriaan Geuze, Walter Hamers, Jutta Hinterleitner, Peter Hutten, Hamit Karakus, Kyra Kuitert, Caspar Mol en Erik Smulders heeft antwoorden geformuleerd op ‘hoe zorgen we ervoor dat iedereen in een duurzame omgeving kan wonen, later en nu?’

Wabe van Enk: ‘Het is van het grootste belang dat publieke en private vastgoedpartijen hun stem laten horen bij landelijke thema’s. Het team Huisvesting en Ruimtelijke Ordening behandelt thema’s als duurzame verstedelijking en woningproductie, energietransitie, waterveiligheid, bescherming van het landschap, mobiliteit, preventieve gezondheid en transitie naar een circulaire economie. Daarbij is het denk ik belangrijk om ook de visie vanuit het vastgoed door te laten klinken in de hoofdstukken en werkgroepen die het vestigingsklimaat en het openbaar bestuur betreffen.’

Regie van de overheid
Belangrijk aandachtspunt is de regierol van de overheid. Door decentralisatie en versnippering was die ver te zoeken, maar met de nationale omgevingsvisie (Novi) wordt een eerste aanzet gegeven van het Rijk om de regierol te herpakken. De denktank vindt de uit de Novi voortgekomen uitvoeringsagenda 2021–2024 echter niet voldoende. Er is behoefte aan een samenhangende visie.
Aan de orde komen onder meer de volgende problemen.
- Nederland heeft deze zomer te maken gehad met overstromingen – met het stijgen van de zeespiegel een steeds groter risico. Op dit moment zijn er nog geen maatregelen genomen om de klimaatverandering terug te draaien of te stoppen. Door terugdringing van de CO2-uitstoot kan de verandering hoogstens worden afgeremd. Welke concrete offers zal het vastgoed moeten brengen?
- Dan aandacht voor het stijgende woningtekort van 4,2% (330.000) tot 5% (400.000) in 2025. Hierdoor neemt de betaalbaarheid af en stagneert de verduurzaming. De Actieagenda Wonen is een goed begin, maar conclusies over woningen versus landbouwgrond moeten nog worden getrokken. Tegenover iedere hectare woningbouw staan er tien voor landbouw, terwijl bij drie versus zeven de schaarste voor woninggrond voorbij is.
- Een ander probleem zijn de te tijdrovende procedures. In 1970 kostte het gemiddeld 33 maanden om van project tot oplevering te komen, anno 2018 was dat 108 maanden, oftewel 9 jaar. Hoe zorgen we voor meer snelheid?
- De werkgroep denkt dat een Nationale Grondbank een oplossing kan zijn. Deze clustert alle percelen van Rijksvastgoedbedrijf, Defensie, Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer met een focus op lange termijn.
- Zijn er oplossingen te vinden om de woningvoorraad beter te benutten? Te denken valt aan samenwonen stimuleren, meerdere huishoudens per woning, beter gebruik tweede woningen en woningruil. Ook wil het team dat de bouw innoveert met robotisering in (fabrieksmatige) bouw.

Huibregtsen
De verdiepingsslag wordt gegeven onder leiding van Mickey Huibregtsen. Hij studeerde in 1964 cum laude af in Theoretische en Technische Mechanica aan de TU Delft. Na een tijd bij de marine en bij VMF-Stork trad hij in 1970 in dienst bij McKinsey. Daar was hij managing partner van de Benelux en Scandinavië en lid van de shareholders committee. Bij het grote publiek werd hij bekend als voorzitter van het Nederlands Olympisch Comité en later van de combinatie NOC*NSF.