Als ondernemingen hun prestaties in een ESG-verslag beter weergeven dan ze zijn, noemen we dat ‘greenwashing’.
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 7, 7 juli 2023
Er zijn ook ondernemingen die ‘onder-rapporteren’ over hun prestaties, het zogenaamde ‘brownwashing’. Dat fenomeen bestaat omdat sommige ondernemingen verwachten door de markt ‘gestraft’ te worden als ze onrendabele duurzaamheidsinvesteringen hebben gedaan, bijvoorbeeld omdat ze laat ingespeeld hebben op ESG-ontwikkelingen. Greenwashing en brownwashing worden beide als opportunistisch verslaggevingsgedrag gezien: rapporteren wat de opsteller van het rapport het beste uitkomt. Ze worden samen ook wel ‘decoupling’(ontkoppeling) genoemd. René Orij heeft twee verschillende bestuurderskenmerken verbonden aan ontkoppeling; de ‘machtige’ ceo en de ceo met een financiële achtergrond.
De ‘machtige’ ceo blijkt vaker verslaggeving op het gebied milieuprestaties bij te sturen. De onderzoekers concluderen dat machtige ceo’s minder ESG-commitment tonen dan minder machtige ceo’s. Machtige ceo’s gaan meer hun eigen gang en zetten duurzaamheid en de verslaggeving in op een manier die hen persoonlijk het beste uitkomt.
Ceo’s met een financiële achtergrond blijken minder opportunistisch gedrag te vertonen. Dat kan worden verklaard op twee manieren: Ten eerste hebben deze ceo’s meer verstand van verslaggeving en hechten ze meer belang aan een juiste weergave van prestaties. Ten tweede begrijpen deze ceo’s de vraag van de markt en van de andere stakeholders beter dan andere ceo’s en hebben ze een sterkere prikkel om juiste informatie te verschaffen.
Bij het opstellen van een duurzaamheidsverslag bestond tot nu toe veel ruimte voor bijsturing door de opstellers (en de sturende ceo). De verwachting is dat met de invoering van de Corporate Sustainability Reporting Directive, de CSRD, die ruimte beperkt zal worden.
René Orij is hoogleraar Duurzaamheidsverslaggeving aan Nyenrode Business Universiteit. Zijn volledige artikel is te vinden op www.nyenrode.nl/nieuws