In de regio Groot-Amsterdam zijn in het eerste kwartaal van 2025 29% meer woningen te koop gezet ten opzichte van Q1 2024. Dat geeft een korte impuls in de koopmarkt, stelt de Makelaars Vereniging Amsterdam, maar doordat er minder huurwoningen zijn, blijft de krapte onverminderd.
De stijging van het aantal te koop gezette woningen in Groot-Amsterdam loopt in de pas met de landelijk aanbodcijfers. De stijging in heel Nederland bedraagt 22% ten opzichte van Q1 2024. De regio Groot-Amsterdam bestaat uit de gemeenten Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam, Beemster, Diemen, Edam-Volendam, Haarlemmermeer, Landsmeer, Oostzaan, Ouder-Amstel, Purmerend, Uithoorn en Waterland.
‘Wat we vorig kwartaal in Amsterdam zagen gebeuren, zien we verder doorzetten naar heel Nederland’, zegt Floris van der Peijl, voorzitter Makelaars Vereniging Amsterdam (MVA). ‘Er komen steeds meer uitpondwoningen op de koopmarkt en het effect daarvan wordt steeds beter zichtbaar. Naast sociale huurwoningen, zien we dit en vorig kwartaal zienook woningen van particuliere beleggers op de markt verschijnen.’
Van der Peijl: ‘In Amsterdam zien we dat er 36% meer appartementen te koop zijn gezet in vergelijking met een jaar eerder. Dit komt vooral doordat verhuren minder interessant is geworden vanwege onder andere de hoge box 3 heffing, de Wet Betaalbare Huur en de afschaffing van tijdelijke huurcontracten per 1 juli 2024. Doordat het verhuren van een pand hierdoor minder interessant is geworden, komt het op de koopmarkt terecht.’
Vraagprijs nog altijd hoger
De vraagprijzen van woningen in Groot-Amsterdam zijn nagenoeg gelijk gebleven met -0,3% ten opzichte van een jaar eerder, waar in de rest van Nederland er een stijging te zien was van 6,5%. Nog steeds is de gemiddelde vraagprijs (€677.000) in Amsterdam flink hoger dan in de rest van Nederland, namelijk €575.000. Van der Peijl: ‘De uitpondwoningen die op de markt komen zijn vaak minder luxe waardoor de gemiddelde vraagprijs stabiliseert.
Het aantal verkopen in de regio Groot-Amsterdam is gestegen met gemiddeld 20% ten opzichte van een jaar eerder. De transactieprijzen zijn ongeveer 6,2% gestegen ten opzichte van dat jaar eerder. Opvallend daarin is dat transactieprijzen van appartementen slechts 4,2% stijgen, dit komt door de uitpondwoningen wat meestal appartementen zijn. De verkooptijd in dagen was in Amsterdam 2 dagen langer (32 dagen) ten opzichte van de rest van Nederland (30 dagen).
Overbieden is in Amsterdam meer aan de orde dan in de rest van Nederland: in het eerste kwartaal van 2025 zijn 73% van de woningen verkocht voor gemiddeld 5,5% boven de vraagprijs. In Nederland als geheel werden 68% van de woningen voor 4,4% boven de vraagprijs verkocht.
40% is uitpondwoning
NVM-datadochter Brainbay heeft de markt van uitpondwoningen onderzocht. Uit de analyse van het Kadaster en eigen cijfers van de NVM blijkt dat in het laatste kwartaal van 2024 het aandeel uitpondwoningen in de G4-gemeenten (Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Rotterdam) op 2 op de 5 is. Dit betekent dat 40% van de woningen die op de markt kwamen, voormalige huurwoningen waren.
Van der Peijl: ‘De laatste tijdelijke huurcontracten lopen tot juli 2026, dus deze trend van uitpondwoningen die de koopmarkt op gaan, blijven we de komende tijd nog zien. Ondanks dat er meer woningen op de koopmarkt komen, blijft de krapte onverminderd. We zien dat mensen die eerst een woning huurden, nu ook de koopmarkt betreden. Dit komt omdat er minder huurwoningen zijn vanwege uitponding. Onze MVA-makelaars zien deze trend ook en kunnen dankzij hun expertise per stadsdeel en prijsklasse kopers bijstaan in hun zoektocht naar woonruimte in de regio Groot-Amsterdam.’