Lokale initiatieven als boost voor energietransitie

De transitie naar een duurzame samenleving is een complex vraagstuk.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 4, 19 april 2024

De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor lokale energie-initiatieven om de duurzame energietransitie te versnellen. Lokale energie-initiatieven worden meestal door een kleine groep vrijwilligers uit de buurt opgezet met als doel om duurzaam gedrag in de lokale gemeenschap te stimuleren. Er is echter niet veel bekend over in welke mate, waarom, en hoe lokale energie-initiatieven duurzaam gedrag stimuleren.

Om de motiverende invloed van lokale energie-initiatieven te onderzoeken is het essentieel te begrijpen waardoor mensen betrokken raken bij lokale energie-initiatieven en of deelname aan lokale energie-initiatieven mensen extra motiveert om duurzaam te handelen. Experts van de Rijksuniversiteit Groningen deden kwantitatief onderzoek naar lokale duurzame Buurkracht-initiatieven in Nederland. Het onderzoek laat zien dat het milieu en de gemeenschap belangrijke redenen zijn voor mensen om deel te nemen aan een dergelijk initiatief. Daarnaast lijken lokale energie-initiatieven mensen extra te motiveren om duurzaam te handelen. Dit suggereert dat beleidsmakers met het ondersteunen van een lokaal initiatief bijdragen aan een duurzamere toekomst met meer gemeenschapszin.

Lees het volledige artikel ‘Kunnen lokale energie-initiatieven mensen motiveren voor een duurzame energietransitie?’ van Lise Jans, Djoera Eerland en Daniel Sloot (destijds allen verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen) in Real Estate Research Quarterly, het kwartaalblad van de Vogon. Dit is te downloden op www.vogon.nl