Locloods Roosendaal keert terug in handen spoorbedrijven

Met de verkoop van de monumentale Locloods door erfgoedorganisatie Boei aan ProRail en Brouwer Technology blijft het onderhoud aan treinstellen in Roosendaal. Wel komt er een nieuwe aansluiting op het gemeentespoor in de West-Brabantse stad. 

De Locloods is onderdeel van het stationscomplex dat in 1907 naar ontwerp van G.W. van Heukelom in Roosendaal werd gebouwd. De Locloods bestaat uit een monumentale 16,5 meter hoge hal met ruim 2.000 m2 aan oppervlakte. De lagere hal is 8,5 meter hoog en heeft een oppervlakte van 2.200 m2. In de hallen werden locomotieven gestald en gerepareerd.

BOEi is in 2008 eigenaar van de Locloods geworden, waarna de restauratie en herbestemming konden beginnen. Er was in de loop der jaren ernstig achterstallig onderhoud ontstaan. De staalconstructie was op talloze plekken zelfs totaal verroest. De afgelopen jaren is de Locloods altijd in gebruik geweest als reparatieloods voor treinstellen. 

De erfpachtgronden voor de Locloods, een rijksmonument, inclusief het Seinhuis zijn gekocht door ProRail ten behoeve van het project Behandelen en Opstellen. Het Kadaster meldt hiervoor een verkoopprijs van € 950.000.  De Locloods en de overige gronden zijn voor € 606.000 gekocht door Brouwer Technology: een onderneming die zich bezighoudt met het onderhoud van treinen.

Arjan Brouwer en Tim van Heesch, directie Brouwer Technology: 'Bij de verkoop van de gronden voor Locloods aan ProRail zou de gehele Locloods afgesloten worden van het spoor. De oorspronkelijke functie van de loods zou daarmee verloren gaan: eeuwig zonde natuurlijk.'Ten behoeve van het gebruik van de Locloods voor treinonderhoud zal de Locloods aangesloten worden op het Borchwerfspoor dat eigendom is van de Gemeente Roosendaal.

'Met de naderende uitbreiding van ProRail dreigde de oorspronkelijke functie in gevaar te komen doordat de aansluiting op het spoor dreigde te verdwijnen', aldus Sylvia Pijnenborg, directeur BOEi. 'De nu geboden oplossing is een uitkomst. De opbrengst gaan wij weer inzetten bij andere herbestemmingsprojecten.'

Ook wethouder Paul de Beer is in zijn nopjes: 'De Locloods en het Seinhuis zijn beide uniek in hun soort, niet alleen vanwege het hoge monumentale karakter maar ook doordat de Locloods nog steeds de oorspronkelijke functie heeft. We zijn daarom verheugd dat het door gezamenlijke inspanning van Brouwer, ProRail, BOEi en de gemeente gelukt is om dit historische erfgoed een nieuwe toekomst te geven.'

 

img
Adjunct-hoofdredacteur
Profiel