Locatus: Grote winkelruimtes staan niet per definitie vaker leeg

Grotere panden staan volgens de cijfers vaker leeg, maar de allergrootste dan juist weer relatief het minst.

Dat blijkt uit een onderzoek door Gertjan Slob, directeur Onderzoek van Locatus. In een onderzoek van STEC onder landelijke beleggers geeft circa 50% van deze beleggers aan dat de verhuurbaarheid van grote panden in centrumgebieden ‘Zeer matig’ is. Voor kleinere panden vindt slechts zo’n 10% van de beleggers de verhuurbaarheid ‘Zeer matig’.

De onderzoeksvraag luidde daarom: staan grote winkelpanden vaker leeg? Op dit moment zijn volgens Locatus niet veel retailers op zoek naar echt grote panden. H&M, Zara, Primark etc. stoten juist eerder panden af dan dat ze nieuwe panden zoeken. De vijver van retailers die in de centra van steden echt grote winkels willen openen is veel kleiner dan pakweg tien tot vijftien jaar geleden.

Juist de grootste panden (meer dan 1600 m²) hebben het laagste percentage leegstand. Het is wel zo dat dan vervolgens de kleinste panden (minder dan 100 m²) het op één na laagste leegstandspercentage hebben. Van de panden tussen de 400 en 800 m² staan er relatief de meeste leeg.

Grotere panden staan dus wel vaker leeg, maar de allergrootste dan juist weer relatief het minst. De conclusie dat de grootte van het pand verband houdt met de kans op leegstand, is daarom niet zomaar te trekken.

Er staan dus volgens Slob relatief niet meer grote, dan kleine panden leeg. Maar als een groot pand leegkomt, dan blijft het wél langer leeg staan. Staat zo’n groot pand te lang leeg, dan wordt er gezocht naar alternatieven. Bijvoorbeeld opsplitsing van het pand in kleinere winkels of een andere invulling voor het pand.