LocHal in Tilburg gaat officieel open

De LocHal, de tot bibliotheek, cultuur- en werkplek getransformeerde locomotiefhal in Tilburg, is donderdag officieel geopend.

Bibliotheek Midden-Brabant opende op 2 januari al de deuren voor het publiek en abonnees. Van de oude locatie aan het Koningsplein zijn 120.000 boeken verhuisd naar de nieuwe locatie naast het station. Ook de aanbieder van flexibele werkruimten Seats2Meet heeft de LocHal in gebruik genomen.

De Tilburgse LocHal heeft 18 zalen en meer dan 300 werk- en studieplekken. Ook is er een stadscafé te vinden en hebben de cultuurorganisaties Kunstloc Brabant en Brabant C er onderdak gekregen. Mogelijk opent later ook nog een restaurant in de nieuwe glazen uitbouw aan de voorgevel. Het gebouw is in totaal 11.000 m² bvo groot. De oude hal had een oppervlakte van 5000 m², dus bij met de restauratie en transformatie is veel vloeroppervlakte toegevoegd. De verbouwing is uitgevoerd door aannemer Binx Smartility uit Groenlo (voorheen WvD & WSi). 

Het ontwerp is gemaakt door een multidisciplinair ontwerpteam, bestaande uit Braaksma & Roos Architectenbureau, Civic Architects, Inside Outside en Mecanoo architecten. Zij wonnen in 2015 de prijsvraag die door de gemeente was uitgeschreven. Arup was adviseur voor de constructie, installatie, akoestiek en verlichting.
Veel elementen uit het industriële verleden zijn bewaard gebleven, zoals kraanbanen, rails en de stalen kolommen. Bijzonder is de glazen voormalige repetitiezaal van het Nederlandse Symfonieorkest, dat van de Beurs van Berlage naar de LocHal is verplaatst.

De industriële loods werd gebouwd in 1932 en is een gemeentelijk monument. Hij heeft decennia lang dienst gedaan als werkplaats voor de bouw en onderhoud van treinen en was tot 2011 nog in gebruik. Het gebouw maakt deel uit van de Spoorzone, een 75 hectare groot gebied midden in de stad, aan het spoor en het station. Hier staan ook de Polygonale Loods, waarin locomotieven werden geparkeerd, de Koepelhal/Wagenmakerij, de Smederij, het Ketelhuis, de Houtloods en het Deprezgebouw. Deze zijn allen aangewezen als gemeentelijk monument en hebben of krijgen een nieuw leven als werkruimten, cultuurgebouwen of horeca. In de Spoorzone worden ook veel woningen gebouwd.

In samenwerking met de gemeente Tilburg herontwikkelt VolkerWessels het hart van de Tilburgse Spoorzone. SDK Vastgoed is verantwoordelijk voor de integrale gebieds- en opstalontwikkeling.